Topman Skeyes kandidaat voor nieuw mandaat

Johan Decuyper woensdag bij de voorstelling van het jaarverslag van Skeyes. ©BELGA

Johan Decuyper wil ondanks de sociale onrust en de rechtszaken op post blijven als CEO van de luchtverkeersleider Skeyes.

Ondanks de sociale onrust van de voorbije maanden bij de luchtverkeersleider Skeyes (ex-Belgocontrol) is topman Johan Decuyper zijn job nog niet beu. Zijn mandaat loopt in oktober af, maar hij is kandidaat voor een tweede mandaat. Dat zei hij woensdag bij de voorstelling van het jaarverslag van Skeyes.

We hebben iets opgestart waarvan we de resultaten beginnen te zien. Ik wil dat werk graag voortzetten.
Johan Decuyper
CEO Skeyes

Decuyper wees op de verwezenlijkingen die hij de voorbije jaren realiseerde. Skeyes was vorig jaar voor het vijfde jaar op rij winstgevend en er wordt sinds enkele jaren weer volop aangeworven en geïnvesteerd. 'We hebben iets opgestart waarvan we de resultaten beginnen te zien. Ik wil dat werk graag voortzetten', zei Decuyper.

Kritiek

Toch is de balans van Decuyper dubbel. Bij Skeyes heerst al maanden grote sociale onrust onder de verkeersleiders die klagen over de hoge werkdruk. De voorbije maanden was het Belgische luchtruim meermaals verstoord of zelfs volledig gesloten door een tekort aan luchtverkeersleiders. 

Tal van politici uitten daarvoor scherpe kritiek op Skeyes. Waals minister van Luchthavens Jean-Luc Crucke (MR) kondigde aan de betalingen aan Skeyes te blokkeren en hij wil de luchtverkeersleiding regionaliseren. Decuyper noemde dat woensdag 'pre-electorale uitspraken'. 'De relaties met de Waalse luchthavens zijn heel goed.'

Te Vlaams

De strategie van de raad van bestuur en de federale regering is duidelijk. Iemand moet die uitvoeren.
Johan Decuyper
CEO Skeyes

Ook de onlangs gepubliceerde geluidshinderstudie die het Franse studiebureau Envisa voor federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) schreef, toonde zich kritisch voor Skeyes. Volgens Ensina heeft Skeyes, net als Brussels Airport, een te Vlaams imago. 'Skeyes wordt niet geholpen door het feit dat de benoeming van de CEO als een voornamelijk politieke beslissing wordt gezien', klonk het scherp. 

Toch voelt Decuyper, voormalig kabinetschef van Etienne Schouppe en Hendrik Bogaert (CD&V), zich naar eigen zeggen nog voldoende politiek gesteund om een tweede mandaat te kunnen ambiëren. 'De strategie van de raad van bestuur en de federale regering is duidelijk. Iemand moet die uitvoeren', zei hij.

'Angst voor verandering'

Ook intern is Decuyper, die in 2013 aantrad als CEO van Belgocontrol, omstreden. De machtige 'Gilde der Luchtverkeersleiders' maakt er geen geheim van dat het na zijn voorganger Jean-Claude Tintin (PS) ook Johan Decuyper weg wil.

Decuyper wijt die onrust bij het personeel grotendeels aan angst voor verandering. 'Niemand heeft graag verandering. Maar die is nodig om met Skeyes te evolueren naar een onderneming die de concurrentie in Europa aankan', zei hij. 'Een andere CEO betekent niet dat die verandering niet zal doorgaan.'

Skeyes boekte vorig jaar een omzet van 240 miljoen euro. De operationele winst daalde een kwart tot 16,7 miljoen euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud