Transavia breidt uit in Brussel

Transavia zal twee vliegtuigen in Brussel stationeren. ©Reuters

Transavia, de budgetvlieger van KLM, stationeert twee vliegtuigen op Brussels Airport omdat het onduidelijk is wanneer Lelystad Airport opent.

'We zetten er geen basis neer, maar zullen Brussel aandoen in onze dagelijkse rotaties van Schiphol en Amsterdam. Het worden waarschijnlijk een paar typische vakantiebestemmingen aan de Middellandse Zee', zegt Transavia dinsdag aan de Nederlandse krant De Telegraaf. De slots zijn aangevraagd en goedgekeurd. Volgende week zou er meer duidelijkheid komen. Wel zeker is dat de crew aan boord Nederlands blijft.

3
Uitgesteld
De opening van de vakantieluchthaven Lelystad Airport is sinds 2017 al drie keer uitgesteld.

Transavia is bereid om deels naar Lelystad Airport te verkassen, om zo plaats te ruimen voor een uitbreiding op Schiphol van moeder KLM. Dat wil volgend jaar graag de Amerikaanse bestemming Austin openen. Maar groei op Schiphol ligt gevoelig in Nederland. Geluidshinder en gezondheidsrisico's door stikstof maken van milieuorganisaties en buurtbewoners felle tegenstanders. KLM mag er pas uitbreiden na 2020.

Ontlasten

Ook de Nederlandse politiek ligt dwars. Die blijft maar talmen over de opening van Lelystad Airport, waar gelijkaardige problemen op de rem doen staan. Het is de bedoeling dat Lelystad Airport Europese vakantievluchten van Schiphol overneemt, net om de nationale luchthaven te ontlasten. Maar de opening van de vakantieluchthaven is sinds 2017 al drie keer uitgesteld. Een datum laat nog altijd op zich wachten.

Door die twee hete dossiers worden KLM en Transavia ongeduldig en verplaatsen ze noodgedwongen een paar vluchten naar Brussels Airport vanaf de zomer van 2020. 'De uitbreiding is uit nood geboren, maar zo kunnen we de landingsrechten binnen de groep optimaliseren', zegt een KLM-bron aan De Telegraaf. Het is niet de bedoeling te vliegen tussen Nederland en BelgiĆ«, benadrukt het bedrijf nog. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud