Vakbond: 'Ryanair gaat staking breken'

De vakbond CNE denkt dat Ryanair meer vluchten zal moeten schrappen dan gezegd. ©EPA

De christelijke bediendebond CNE vreest dat de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair bij de staking van het cabinepersoneel volgende week de wetgeving zal omzeilen, door een beroep te doen op medewerkers uit andere landen.

Dat leidt de Franstalige vakbond af uit het feit dat de luchtvaartmaatschappij op 25 en 26 juli zowat een derde van zijn vluchten van en naar België schrapt. 'Een aantal dat onvoldoende is als je kijkt naar de omvang van de actie', zo klinkt het.

Ryanair schrapt door de staking van het cabinepersoneel op 25 en 26 juli tot 50 van de 160 dagelijkse vluchten van en naar België, goed voor 31 procent. In heel Europa gaat het om 300 van de 2.400 dagelijkse vluchten.

Maar de vakbond denkt dat minstens de helft van de toestellen aan de grond zal blijven. CNE heeft daarover een brief gestuurd naar onder meer de federale overheidsdienst Werk en het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA). Daarin wordt uitgelegd dat wegens de grote actiebereidheid bij het personeel Ryanair wellicht gedwongen zal worden om in laatste instantie nog vluchten te schrappen. 'Passagiers zullen naar de luchthaven gaan om te horen dat hun vlucht geannuleerd is.'

De vakbond vreest bovendien dat de lagekostenmaatschappij de wetgeving aan haar laars zal lappen. 'Ryanair gaat de nationale en internationale regels overtreden om deze staking te breken', zegt vakbondsman Yves Lambot. Volgens hem heeft het bedrijf al zijn toevlucht genomen tot verschillende technieken om in meer vluchten te voorzien in de landen die getroffen worden door de staking. Het zou gaan om uurroosterwijzigingen, dreigementen aan het adres van het personeel en het toewijzen van medewerkers aan andere locaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud