Vakbonden dreigen met staking bij Brussels Airport

©Photo News

De vakbonden ACOD Telecom-Vliegwezen en ACV-Transcom protesteren tegen wat ze 'een verborgen herstructurering' bij de luchthavenuitbater noemen.

Er is een verzoeningsprocedure opgestart om het conflict nog te ontmijnen. Het begin van de zomervakantie komt in elk geval niet in het gedrang voor de reizigers, beloven de vakbonden en de directie.

'Brussels Airport Company schermt met een positief verhaal van grote investeringen en een nieuwe organisatiestructuur, maar daarachter zit een verborgen herstructurering', zegt Bjorn Vanden Eynde van ACV-Transcom. Hij hekelt dat werknemers hun functie zouden zien verdwijnen of 'gedegradeerd' worden.

Brussels Airport Company schermt met een positief verhaal van grote investeringen en een nieuwe organisatiestructuur, maar daarachter zit een verborgen herstructurering.
Bjorn Vanden Eynde
Secretaris ACV-Transcom

Brussels Airport dook vorig jaar diep in de rode cijfers als gevolg van de coronacrisis en het bijna volledig stilvallen van de passagiersvluchten op de luchthaven. Uiteindelijk bleef een verlies van 150 miljoen euro over. Op en rond de luchthaven gingen zo'n 4.000 jobs verloren, vooral bij Brussels Airport en de bagageafhandelaar Swissport.

'Het kan voor ons niet dat de negatieve impact bij de werknemers terechtkomt', aldus nog de vakbondsman. Hij wijst erop dat de werknemers eerder al een besparingsplan aanvaard hebben om de corona-impact op de luchthaven te verzachten. Daarbij vielen ook al ontslagen.

Bijzondere ondernemingsraad

Dinsdagnamiddag is er bij de luchthavenuitbater nog een bijzondere ondernemingsraad. Uiterlijk maandag moet een verzoeningsvergadering plaatsvinden. Als die niets oplevert, willen de bonden een stakingsaanzegging indienen. Twee weken later kan het dan effectief tot een staking komen, legt Vanden Eynde uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud