Vakbonden gechoqueerd over failliet Swissport

Swissport kondigde maandag het faillissement aan. ©BELGA

De vakbonden reageren verslagen op het faillissement van Swissport Belgium, dat 1.500 jobs bedreigt.

'We zijn gechoqueerd. De mensen wisten dat er iets moest gebeuren. Maar dit hadden we niet zien aankomen.' Fouad Bougrine van de liberale vakbond ACLVB reageert verslagen op het aangekondigde faillissement bij Swissport Belgium. De afhandelaar kondigde maandag op een bijzondere ondernemingsraad aan dat bijna 1.500 mensen in de grondafhandelings- en schoonmaakdiensten hun job dreigen te verliezen. 

'We wisten natuurlijk dat het financieel niet goed ging met het bedrijf, maar deze beslissing komt toch aan als een donderslag hij heldere hemel', zegt Hans Elsen (ACV Puls) aan het persagentschap Belga. 'We hadden gehoopt op een aanvullend transformatieplan. Door voorafgaandelijk niet met ons te praten over mogelijke oplossingen, heeft het management van Swissport Belgium zijn middenvinger opgestoken naar het personeel dat als gevolg van het faillissement een aantal voordelen zal verliezen, zoals een opzegvergoeding.'

Elsen wijst ook de luchthavenuitbater Brussels Airport Company en de federale overheid met de vinger. Volgens Elsen focust de regering te veel op de redding van Brussels Airlines. 'De grondactiviteiten op de luchthaven interesseren haar niet', aldus Elsen.

Doorstart

De vakbonden hopen dat de curator, die dinsdag wordt aangesteld, nog jobs kan redden. Swissport maakte de vakbonden namelijk duidelijk dat een herstart met 500 van de 1.500 mensen onderzocht is. Maar uiteindelijk besliste de Zwitserse moedergroep om de verlieslatende activiteiten in België te laten vallen. 

'Misschien vindt de curator een overnemer', zegt vakbondsman Bougrine. 'Maar ik denk dat er niet veel staan te springen.' De twee afhandelaars op Brussels Airport, Swissport en Aviapartner, bevinden zich al jaren in moeilijke papieren omdat de activiteiten in Zaventem amper geld opbrengen.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud