Advertentie

Verkeersleiders voeren actie tegen hervorming luchtruim

Luchtverkeersleiders voeren actie. - BELGA ©BELGA

In heel Europa voeren luchtverkeersleiders woensdag actie, uit protest tegen plannen van de Europese Commissie om het luchtruim verder te liberaliseren. De impact daarvan op het Belgische luchtruim is voorlopig nog beperkt, maar vanaf de namiddag kan die impact verergeren.

De Europese Commissie werkt al enige tijd aan plannen om het luchtruim verder te liberaliseren. Tegen 2020 wil de Commissie die plannen rond hebben. De komende jaren gaat het luchtverkeer immers alleen maar toenemen, wat vertragingen en overbelastingen van luchthavens tot gevolg kan hebben. Om dat aan te pakken, is er nood aan een hervorming van het luchtruim, dat nu nog teveel is opgedeeld in nationale blokken. 

'De Europese Commissie legt een  vijfjarenplan op dat de kosten moet verlagen,' legt Mimoun Mokhtar van de Belgian Guild of Air Traffic Controllers uit. De luchtverkeersleiders vrezen dat de hervorming zal leiden tot moeilijker werkomstandigheden en ontslagen. 'De plannen zijn gebaseerd op overschatte en onrealistische verkeerstarieven', aldus nog Mokhtar. De organisatie vraagt dat die worden herberekend, dat ze onderworpen worden aan een evaluatieperiode en dat de Commissie meer flexibiliteit toont, en brengt in herinnering dat de organisatie niet gekant is tegen de hervorming op zich.

 In Brussels Airport kampen zo goed als enkel vluchten uit Portugal met vertragingen. Later op de dag kunnen de vertragingen toenemen. De grootste vertragingen worden verwacht in Frankrijk, Italië en Portugal, maar ook elders in Europa worden er acties gehouden. 'Vanaf de middag zijn er werkonderbrekingen voorzien in andere landen, en dat kan een impact hebben op België', zegt Mokhtar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud