Vijfde meer winst voor Airbus

Het Airbus-logo op het hoofdkwartier in Toulouse - Foto Reuters ©REUTERS

Airbus Group, de grootste luchtvaartgroep van Europa, boekte vorig jaar een nettowinst van 1,5 miljard euro. Dat is 22 procent meer dan in 2012. Voor 2014 wordt een verdere winstklim voorspeld, onder meer omdat het productieritme van de A320 wordt opgedreven.

Het bedrijfsresultaat van het vroegere EADS steeg vorig jaar met 21 procent tot 3,6 miljard euro. Dat is meer dat Airbus Group zelf had naar voor geschoven. De omzet groeide met 5 procent tot tot 59,3 miljard euro. De operationele winstmarge komt uit op 6 procent; het jaar voordien was dat 5,2 procent.

Airbus leverde vorig jaar 626 vliegtuigen aan klanten wereldwijd, een record, en rekent dit jaar op een vergelijkbare productie.

Airbus boekte vorig jaar 913 miljoen euro lasten, voornamelijk extra kosten voor de ontwikkeling van het breedromptoestel A350 en kosten voor herstructureringen, met name bij onderdelen die zich bezighouden met ruimtevaart en militaire apparatuur. De eerste A350 wordt normaal gesproken dit jaar geleverd aan Qatar Airways.

De groep gaat een dividend voorstellen van 0,75 euro per aandeel, een verhoging van 25 procent. Dat is echter een ongoocheling: analisten hadden 0,85 euro verwacht.

De vliegtuigbouwer maakte woensdag bekend dit jaar een verdere winstgroei te verwachten, onder meer dankzij een hogere productie van het succesvolle toesteltype A320. Airbus wil het productietempo van de A320 verder verhogen van de huidige 42 per maand naar 46 per maand in het tweede kwartaal van 2016.

Airbus Group verwacht voor 2014 een stabiele omzet en een 'bescheiden operationele rendabiliteit'. De groep bevestigt wel voor 2015 op een operationele winstmarge van 7 à 8 procent te mikken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud