Vlieggegevens passagiers Brussels Airlines gehackt

Ook Brussels-Airlines moeder Lufthansa werd slachtoffer van de cyberaanval. ©EPA

Door een datahack bij de IT-operator Sita zijn vlieggegevens van honderdduizenden passagiers in verkeerde handen beland. Daar zitten ook passagiers van Brussels Airlines bij.

Sita levert de IT-systemen voor zowat 90 procent van de wereldwijde luchtvaartindustrie. Het bedrijf werkt onder meer voor Star Alliance, het samenwerkingsverband boven verschillende luchtvaartmaatschappijen. Daar zitten onder andere United Airlines, Singapore Airlines en Brussels Airlines-moeder Lufthansa bij.

1,35 miljoen
passagiers
Lufthansa laat weten dat zowat 1,35 miljoen passagiers getroffen zijn door de cyberaanval.

Vrijdag raakte bekend dat Sita op 24 februari het slachtoffer werd van een grootschalige hackoperatie. 'Het ging om een erg complex uitgevoerde aanval', laat het bedrijf weten. 'We hebben snel gereageerd en gerichte inperkingsmaatregelen genomen.'

Ook Lufthansa is getroffen door de hack. De hackers zouden zich toegang hebben verschaft tot de gegevens van de klanten van Miles & More, het getrouwheidsprogramma van Lufthansa. Ze zouden onder meer het nummer van de Miles & More-kaart, het statusniveau van de klant en soms zelfs de naam van reizigers achterhaald hebben.

Brussels Airlines

Lufthansa laat vrijdag weten dat zowat 1,35 miljoen passagiers van Miles and More getroffen zijn. Ook passagiers van Brussels Airlines doen een beroep op Miles & More. Het Duitse moederbedrijf bevestigt aan De Tijd dat gegevens van passagiers van Brussels Airlines gehackt zijn.

De aanval werd uitgevoerd via een Aziatische luchtvaartmaatschappij die ook onder Star Alliance valt. Wachtwoorden en e-mailadressen zouden volgens Lufthansa niet achterhaald zijn. Passagiers moeten daarom hun wachtwoord of kaartnummer voor Miles & More niet wijzigen.

Naast Lufthansa werden ook Malaysia Airlines, Singapore Airlines, Finnair, Air New Zealand en het Zuid-Koreaanse Jeju Air het slachtoffer van de cyberaanval. Omdat de IT-systemen van veel luchtvaartmaatschappijen aan elkaar gekoppeld zijn, is het voor hackers vaak eenvoudiger om meteen alle gegevens te raadplegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud