Vliegtuigmotorenbouwer Rolls-Royce schrapt 4.600 jobs

Rolls-Royce levert Trent-motoren aan de 787 Dreamliner van Boeing. ©AFP

De Britse producent van motoren voor vliegtuigen schrapt 4.600 banen om 400 miljoen pond (450 miljoen euro) te besparen.

Rolls-Royce, een bedrijf dat behalve de naam niets meer te maken heeft met de bekende luxewagenbouwer, kampt met problemen bij zijn Trent-vliegtuigmotoren die in de 787 Dreamliner van Boeing zitten. Daardoor moesten luchtvaartmaatschappijen een dertigtal toestellen aan de grond houden voor technische inspecties. Maar de ontslagronde heeft daar niets mee te maken, verzekert Warren East, de CEO van Rolls-Royce.

Van de 4.600 jobs die hij wil schrappen, zit er niet één bij de teams die bezig zijn met het oplossen van de problemen met de Trent 1000-motoren. De ontslagen vallen immers niet in de afdelingen engineering en productie, maar bij de ondersteunende diensten en het management

Rolls-Royce telt 55.000 werknemers, van wie 26.000 in het Verenigd Koninkrijk. 

Besparen

Met de ontslagen wil East 400 miljoen pond (ruim 450 miljoen euro) per jaar besparen tegen 2020. Maar om dat te bereiken is een grote inspanning nodig. Rolls-Royce gaat een provisie van 500 miljoen pond aanleggen voor de herstructurering.  

East, die de chipontwikkelaar ARM Holdings uitbouwde van een start-up tot het grootste Britse techbedrijf, wil Rolls-Royce herstructureren zodat het bedrijf tegen 2020 een vrije kasstroom van 1 miljard pond (1,13 miljard euro) genereert. 

Het is niet de eerste keer dat Rolls-Royce het mes zet in zijn personeelsbestand. In 2014 verdwenen er ook al 5.000 banen na een reeks winstwaarschuwingen. 

De aandeelhouders reageren tevreden op de aankondiging: het aandeel Rolls-Royce  stijgt met 2 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect