VLM Airlines schrapt bijna alle vluchten vanuit Antwerpen

Luchtvaartmaatschappij VLM heeft een doorstart gekregen na het faillissement midden 2016.

Luchtvaartmaatschappij VLM zet het mes in het aantal vluchten vanop de luchthaven van Antwerpen. VLM zal enkel nog naar Londen en Zürich vliegen.

Momenteel vliegt SHS Aviation, het moederbedrijf van VLM, vanuit Antwerpen nog naar Aberdeen, Birmingham, Keulen-Bonn, Maribor, München en Rostock, maar die verbindingen worden in de loop van de komende weken stopgezet. Alleen de verbindingen naar London City Airport en Zürich blijven bestaan. Het bedrijf wil zich meer focussen op private en chartervluchten, staat te lezen in een persbericht dat het bedrijf gisteren verspreidde. 

Luchthaven van Oostende

Daarnaast kondigde VLM nog enkele maatregelen aan. Zo zal het de geplande routes van Antwerpen en Oostende naar Manchester uitstellen. Die beslissing komt onverwacht nadat het eerder dit jaar bekendmaakte dat de luchthaven van Oostende de nieuwe vaste stek zou worden voor vluchten naar Manchester. Het zou daarmee de tweede passagiersmaatschappij op de West-Vlaamse luchthaven worden, na TUI. De dagelijkse verbinding naar Manchester die vanaf 1 oktober gepland stond, wordt nu dus opgeschort. 

Vlootreductie

Bovendien besliste Johan Maertens, de topman van VLM, ook dat de luchtvaartmaatschappij haar vloot reduceert. VLM telt zo'n honderd werknemers en zes Fokker 50-toestellen. De sanering is het eerste wapenfeit van de nieuwe topman. Die werd amper twee maanden geleden aangesteld en is de derde topman in twee jaar voor VLM, sinds het bedrijf na een faillissement in 2016 een doorstart maakte.

Faillissement

Begin dit jaar stootte VLM al zijn activiteiten vanuit Brussel af aan een onbekende Nederlandse investeerder. Het ging onder meer om twee Airbus A320-vliegtuigen en zo'n veertig werknemers. De nieuwe sanering betekent het einde van de ambities die VLM koesterde om vanuit Antwerpen en Zaventem een Europees netwerk van lijnvluchten uit te bouwen.

De holding boven VLM, SHS Aviation, nam VLM over na een faillissement in de zomer van 2016. SHS Aviation is voor 60 procent in Nederlandse en 40 procent in Chinese handen. VLM omvatte na de verkoop van de Brusselse activa enkel nog de Antwerpse en Sloveense activiteiten van VLM Airlines.

De Sloveense activiteiten zijn echter beperkt tot een Sloveense vlieglicentie. Die had VLM vorig jaar aangevraagd omdat het zo lang moest wachten op zijn Belgische licentie na de doorstart in 2016. Met de snel verkregen Sloveense licentie voerde VLM met één vliegtuig sinds eind oktober lijnvluchten uit tussen Antwerpen en London City Airport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud