VLM Brussel failliet verklaard

Na Antwerpen is nu ook in Brussel het doek gevallen over VLM. ©Photo News

Door de beslissing van de ondernemingsrechtbank van Brussel verliezen 80 werknemers na anderhalf jaar onzekerheid hun baan. Er zijn drie curatoren aangesteld.

De Tijd schreef het vorige week al: donkere wolken pakten zich samen boven de Brusselse luchtvaartmaatschappij VLM Airlines, de doorstart van Thomas Cook Airlines Belgium.

Nu is het doek gevallen over het bedrijf. De Brusselse ondernemingsrechtbank bevestigde dinsdagnamiddag aan De Tijd dat het faillissement is uitgesproken. Dat gebeurde op bekentenis, met andere woorden nadat de directie zelf de boeken had neergelegd. De rechtbank stelde een college van drie curatoren aan die de faling moeten afhandelen. Het gaat om advocaten van het kantoor Lovius. 

Volgens de gegevens die werden overgemaakt aan de rechtbank telde de vennootschap 62 werknemers, maar een vakbondsbron heeft het over ongeveer 80 personeelsleden, zowel grond- als vliegend personeel. Die zagen de bui hangen: CEO Harm Prins had vorige week intern al laten weten dat hij genoodzaakt was naar de rechtbank te trekken als hij tegen deze week geen extra geld op de kop kon tikken.

Thomas Cook

VLM Airlines, zoals de vennootschap formeel heet, nam in mei vorig jaar de restanten van Thomas Cook Airlines Belgium over. Dat gebeurde onder de koepel van de holding SHS Aviation, die ook het Antwerpse VLM aanstuurde. Begin dit jaar verkocht SHS de Brusselse tak echter aan de Softflight Holding van de Nederlandse ondernemer Marinus van Veluw.

Terwijl VLM Antwerpen de geest gaf, bleef VLM Brussel voortbestaan. Het voerde chartervluchten uit voor Thomas Cook en andere opdrachtgevers. Dat ging vooral om vakantievluchten. Maar nu het winter is, zijn er geen charters meer en dus ook geen inkomsten. 'In de zomer hebben we heel goed gedraaid, maar er werden onvoldoende reserves opgebouwd om de winter door te komen', zegt woordvoerder Yves Panneels van VLM Brussel.

China

Nochtans toonde Prins onlangs nog veel ambitie voor VLM Brussel. Hij sprak over plannen om langeafstandsvluchten uit te voeren naar China, maar het geld van een investeerder daarvoor bleef uit. Ook kwam SHS niet over de brug met de 1,7 miljoen die de Brusselse vennootschap nog te goed zou hebben.

Voor het personeel van de Brusselse luchtvaartmaatschappij komt met de faling een einde aan anderhalf jaar onzekerheid, met tweemaal een verandering van werkgever. Het gros van de werknemers van Thomas Cook Airlines Belgium, 160 mensen, kon al aan de slag bij Brussels Airlines. De lonen van november zijn betaald. Of die van december zullen volgen, is nog niet zeker. 

ACLVB-vakbondssecretaris Filip Lemberechts heeft het over ontgoocheling bij het personeel en een emotionele rollercoaster. 'Anderhalf jaar geleden werd er een sociaal plan onderhandeld voor Thomas Cook België. Nu is het personeel slechter af met het faillissement. Bovendien zijn ze al die tijd eigenlijk blijven stilstaan. Ze hadden hun carrière al langer een andere wending kunnen geven. Dat is erg zuur voor hen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud