Advertentie

'Vlucht van Charleroi naar Minsk nog onzeker'

Wekelijks zijn er vier vluchten tussen Charleroi en Minsk. ©Belgaimage

Het is nog niet zeker of de geplande vlucht van zaterdag van Charleroi naar Minsk kan doorgaan. De Europese sancties tegen Wit-Rusland kunnen ook in ons land gevolgen hebben.

De kaping van een vliegtuig in Wit-Rusland stelt de internationale luchtvaart op de proef. Zondag werd een vliegtuig van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair onderweg van Athene naar Vilnius kort voor de Litouwse grens tegengehouden door een straaljager van de Wit-Russische autoriteiten. Het toestel moest landen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waar de opposant en journalist Roman Protasevitsj uit het vliegtuig werd gehaald.

De Europese leiders hebben maandagavond een reeks sancties getroffen tegen Wit-Rusland. Ze vroegen Europese luchtvaartmaatschappijen het Wit-Russische luchtruim voorlopig te vermijden en ontzeggen Wit-Russische maatschappijen de toegang tot het Europese luchtruim.

Als de vlucht vandaag zou moeten vertrekken, zou ze waarschijnlijk niet doorgaan. Maar over zaterdag kunnen we ons niet uitspreken. Belavia wacht nog op instructies van Europa.
Vincent Grassa
Woordvoerder luchthaven Charleroi

Het grootste 'slachtoffer' van de luchtvaartindustrie wordt wellicht Belavia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Wit-Rusland. Maar ook de Belgische luchthaven in Charleroi zal de gevolgen van dat besluit merken. Belavia vliegt naar tientallen bestemmingen in de Europese Unie, waaronder Charleroi in België. Gewoonlijk zijn er wekelijks vier heen- en terugvluchten tussen Charleroi en Minsk, door corona is dat teruggebracht naar twee à drie.

Maandag is nog een vliegtuig opgestegen, voor het Europese verdict viel. De volgende vlucht zou gepland staan voor zaterdag, maar of die kan doorgaan, is nog onduidelijk. 'We zijn nog even in het ongewisse', zegt Vincent Grassa, de woordvoerder van de luchthaven van Charleroi. 'Als de vlucht vandaag zou moeten vertrekken, zou ze waarschijnlijk niet doorgaan. Maar over zaterdag kunnen we ons niet uitspreken. Belavia wacht nog op instructies van Europa en wil weten hoelang de schorsing gehandhaafd blijft.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud