Advertentie

VS laten Boeing 737 MAX opnieuw toe

De 737 MAX-toestellen staan sinds midden maart vorig jaar wereldwijd geparkeerd. ©REUTERS

De Amerikaanse autoriteiten heffen het vliegverbod voor de Boeing 737 MAX op. Na meer dan een jaar kan het vliegtuig opnieuw de lucht in.

Het vliegverbod voor de 737 MAX-vliegtuigen van de Amerikaanse constructeur Boeing wordt opgeheven in de Verenigde Staten. Een van de voorwaarden is dat in de vliegtuigen nieuwe besturingssoftware wordt geïnstalleerd, kondigde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA woensdag aan. Vorige maand had de Europese tegenhanger EASA ook al groen licht gegeven voor de ingebruikname.

De 737 MAX-toestellen staan sinds midden maart vorig jaar wereldwijd geparkeerd, na twee dodelijke crashes in enkele maanden tijd. De rampen bleken veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem dat de neus van de vliegtuigen telkens naar beneden drukte. Een update van de software verhielp dat probleem.

Maanden

Southwest Airlines, dat de meeste exemplaren heeft, verwacht pas in het tweede kwartaal van 2021 opnieuw met de 737 MAX te vliegen.

Toch zal de Boeing 737 MAX niet meteen weer in de lucht hangen. Na de toestemming van de FAA moeten luchtvaartmaatschappijen hun computersoftware bijwerken en de piloten opnieuw trainen. Dat neemt zeker dertig dagen in beslag.

Southwest Airlines, dat de meeste exemplaren van het toestel heeft, stelt dat het zelfs maanden kan duren voordat het voldoet aan de FAA-eisen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij verwacht pas in het tweede kwartaal van 2021 opnieuw met de 737 MAX te vliegen.

België

Het vliegverbod van het populaire toestel heeft een enorm impact op de luchtvaartindustrie. De saga kostte Boeing miljarden en CEO Dennis Muilenburg zijn baan. De hele leveringsketen raakte ontregeld. Tal van luchtvaartmaatschappijen annuleerden hun bestellingen. Onderzoeken wezen op een gebrek aan transparantie en degelijk toezicht bij zowel Boeing als de FAA tijdens de ontwikkeling van de 737 MAX. Een strafrechtelijk onderzoek loopt nog.

Voor enkele Belgische bedrijven is de herlancering van de 737 MAX goed nieuws. Zo heeft de Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly vier vliegtuigen in haar vloot. Toeleveranciers zoals BMT Aerospace, Asco en Sonaca, die zwaar getroffen worden door de coronacrisis, leveren onderdelen voor het vliegtuig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud