Advertentie

Waals dorp Redu grijpt naast brexit-satellieten

In Redu bestaat nu al een grote ruimtevaartcluster. ©Photo News

Het back-upsysteem van het Europese satellietproject Galileo verhuist van Engeland naar Spanje, en niet naar België.

België grijpt naast een prestigieuze brexit-trofee. De zetel van het back-upsysteem van het Europese satellietproject Galileo verhuist van het Verenigd Koninkrijk naar de Spaanse hoofdstad Madrid

Galileo is een Europees project voor satellietnavigatie. Het zal gratis navigatiediensten aanbieden aan burgers, maar het bevat ook een erg gevoelige service voor overheden, die via Galileo allerlei gecodeerde en beveiligde navigatiegegevens zullen krijgen. Om de (cyber)veiligheid van die 'Public Regulated Service', die als de 'parel van Galileo' wordt beschouwd, te garanderen zijn twee veiligheidscentra opgericht.

Back-up

Het 'mastercentrum' bevindt zich in Parijs terwijl de noodzakelijke back-up in de Zuid-Engelse stad Southampton staat. Door de brexit moet dat Britse 'Galileo Security Monitoring Centre' in sneltempo naar het Europese vasteland verhuizen. 

De Belgische regering had zich kandidaat gesteld om het centrum naar het Waalse dorp Redu te halen. Omdat de veiligheidsvoorwaarden erg hoog liggen, hing een prijskaartje van ‘zeker 10 miljoen euro, maar minder dan 100 miljoen euro’ aan het centrum. Dat centrum kon honderden jobs voor technici opleveren. Maar het prestigeuze project verhuist nu naar Spanje. 

Cluster

Minister van Mobliteit François Bellot (MR) hoopte met Redu nochtans over goede kaarten te beschikken. Het dorp in de provincie Luxemburg bevindt zich niet alleen dicht bij het mastercentrum in Parijs, maar het huisvest nu al een grote ruimtevaartcluster.

In het boekendorp zelf staat ook het European Space Security and Education Centre (ESEC) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Aan het Euro Space Center in het naburige Transinne werd onlangs een logistiek ondersteuningscentrum ingehuldigd. Dat centrum moet het grondnetwerk van antennestations en testfaciliteiten van Galileo bevoorraden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud