Waalse kabel moet vliegtuigtaks compenseren

Een vliegtuig van Ryanair bij de luchthaven van Charleroi. - Christophe Vandercam ©Photo News

De Waalse regering zal dan toch geen taks van drie euro per vliegtuigticket heffen. Het verlies aan geplande inkomsten willen de Waalse ministers compenseren door het netwerk van glasvezelkabels te verkopen.

In juli was al duidelijk geworden dat de begrotingen 2014 van het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap rekenden op een belasting op vliegtuigtickets om de tekorten dicht te fietsen. Concreet zou er drie euro belasting worden betaald per vliegtuigticket. Dat denkspoor is nu van de baan, zo blijkt in de marge van begrotingsbesprekingen. Een alternatief voor de taks op vliegtuigtickets is een verkoop van het netwerk van glasvezelkabels.

Daarmee haalt lagekostenmaatschappij Ryanair zijn slag thuis. De luchtvaartmaatschappij had gedreigd haar activiteiten op Charleroi graudeel af te bouwen, met zo'n 17 procent. Het Waalse voorstel kwam zo erg onder vuur te liggen.

Kabel

Een van de alternatieven die op tafel liggen, om de gederfde inkomsten te compenseren, is 3.000 km Waalse glasvezelkabel te verkopen. Die heeft een waarde van zo'n 40 miljoen euro, aldus Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS). Ook Ecolo en cdH verkiezen die oplossing boven een taks op vliegtuigtickets. 

Voor het glasvezelnetwerk - dat voornamelijk langs autostrades, lussen rond grote Waalse steden en bedrijfsparken ligt - heeft volgens de krant L'Echo zowel Belgacom als de Waalse intercommunale Tecteo zich kandidaat gesteld. Telenet 'bekijkt dossiers in de telecom- en kabelindustrie van deze orde met veel interesse'.

De verkoop zou worden gekoppeld aan een gratis gebruiksrecht voor zij die vandaag genieten van het netwerk: alle universiteiten en 18 hogescholen in Wallonië, een twintigtal ziekenhuizen en zowat 1.500 kmo's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud