Advertentie
Advertentie

Werknemers starten rechtszaak tegen Ryanair

(foto reuters) ©REUTERS

Zes voormalige werknemers van de lagekostenmaatschappij Ryanair zijn naar de rechter gestapt. Ze werden ontslagen nadat ze hadden geklaagd over de werkomstandigheden bij de luchtvaartmaatschappij. Het gaat om een Belgische gewezen stewardess en vijf Spaanse en Portugese ex-personeelsleden van Ryanair.

De Belgische Virginie Mauguit werkte twee en een half jaar als stewardess bij Ryanair en werd naar eigen zeggen ontslagen op de dag dat ze vakbondsafgevaardigde werd. 'De directie accepteerde geen vakbondsafgevaardigde in de rangen.' Maguit kreeg geen schadevergoeding bij haar ontslag. Volgens het Belgische arbeidsrecht zou ze die wel moeten krijgen, maar niet volgens het Ierse recht dat Ryanair voor zijn personeelsleden volgt.

Voorts uit Maguit klachten over de werkomstandigheden bij Ryanair, met zware uurroosters, een hoge druk om extra's te verkopen en zeer krappe tijdsschema's om een aankomend vliegtuig zo snel mogelijk opnieuw te laten vertrekken met nieuwe passagiers.

De ex-personeelsleden klagen dit aan en eisen via de christelijke vakbond die hen vertegenwoordigt, dat het Belgische recht wordt toegepast, wat betere voorwaarden inhoudt voor barema's, eindejaarspremie, vakantieregelingen, overuren... Voor de zes klagers wordt een schadevergoeding van 20.000 euro per persoon gevraagd.

De arbeidsrechtbank van Charleroi boog zich maandag voor het eerst over de zaak en doet op 4 november uitspraak in het geschil.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud