Zakendynastie Benetton genoemd als redder Alitalia

Vliegtuigen van Alitalia op de luchthaven van Rome. ©REUTERS

De Italiaanse infrastructuurgroep Atlantia, die de familie Benetton als belangrijkste aandeelhouder heeft, zou overwegen om meer dan een derde van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia te kopen.

Volgens de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore staat het dossier donderdag op de agenda van Atlantia's raad van bestuur. De infrastructuurgroep zou een belang van 35 tot 40 procent overwegen en bereid zijn daar rond 300 miljoen euro voor neer te tellen.

De relaties tussen de familie-Benetton, bekend van het gelijknamige kledingmerk, en de Italiaanse regering kregen vorige zomer een fikse knauw na de brugramp in Genua.

Atlantia  en Alitalia weigerden commentaar.

De Italiaanse overheid probeert al maanden een consortium op te richten dat Alitalia in de lucht houdt. Het Italiaanse spoorbedrijf Ferrovie dello Stato, dat in handen van de staat is, zou daarbij een centrale rol spelen. Er wordt gedacht aan een scenario met vier aandeelhouders: de Italiaanse staat (15 procent), het Italiaanse spoor (35 procent), de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines (10 tot 15 procent) en mogelijk Atlantia (35 tot 40 procent).

Volgens sommige Italiaanse media verbindt Delta Air Lines zijn engagement aan dat van Atlantia. Als de Benettons afhaken, doen ook de Amerikanen niet meer mee en zit de Italiaanse overheid met een huizenhoog probleem.

Brugramp

De relaties tussen de familie-Benetton, bekend van het gelijknamige kledingmerk, en de Italiaanse regering kregen vorige zomer een fikse knauw na de brugramp in Genua, waarbij 43 doden vielen. Autostrade, een dochterbedrijf van Atlantia, is de concessiehouder van de A10, de tolweg waarop de Morandi-brug lag. Onder meer de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) verweet de Benetton-bedrijven te weinig te hebben geïnvesteerd in onderhoud.

De andere regeringspartij, de Vijfsterrenbeweging, dreigde er zelfs mee de snelwegconcessies van Autostrade in te trekken, wat een flinke financiële aderlating zou betekenen voor Atlantia en de familie Benetton.

Het valt niet uit de sluiten dat beide dossiers aan elkaar gekoppeld worden. Door de Italiaanse regering te hulp te schieten bij de redding van Alitalia kan de bekende zakendynastie weer wat goodwill opbouwen bij de regering, zodat die zich inschikkelijk toont bij het toekennen van snelwegconcessies. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud