Advertentie
Advertentie

Zaventemse specialist in luchthaventechnologie ADB Safegate staat te koop

ADB Safegate is aanwezig op ruim 2.700 luchthavens en acht van de tien drukste luchthavens in de wereld zijn er klant. ©BELGA

De Amerikaanse investeringsreus Carlyle maakt zich op om het Zaventemse ADB Safegate van de hand te doen. Carlyle werd zeven jaar geleden meerderheidsaandeelhouder van de Belgische specialist in luchthavensignalisatie.

Als u het vliegtuig neemt let u er niet op, maar in tal van luchthavens zijn de lichtbakens en de andere luchthavensignalisatie langs de start- en landingsbanen van Belgische makelij.

Het bedrijf achter die luchtvaarttechnologie heet ADB Safegate, is gevestigd in Zaventem en is de wereldmarktleider in zijn metier. De groep is aanwezig op ruim 2.700 luchthavens en acht van de tien drukste luchthavens in de wereld zijn er klant. Onlangs tekende het bedrijf nog een contract met John F. Kennedy International Airport (JFK) in New York.

Advertentie
De essentie
  • Het investeringsfonds Carlyle werkt, zeven jaar na zijn instap, aan de verkoop van ADB Safegate.
  • Het Zaventemse bedrijf is wereldleider in luchthavenverlichting en -signalisatie.
  • ADB Safegate mikt dit jaar - mede door een nieuw contract met de New Yorkse luchthaven JFK - op een omzet van meer dan een half miljard euro.

Zeven jaar geleden kwam het bedrijf uit Zaventem in handen van het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle. Het management is ook aan boord. Carlyle gaf concurrenten als KKR, Partners Group en EQT het nakijken.

Maar daar komt straks verandering in, want Carlyle heeft de zakenbank Goldman Sachs gemandateerd om een verkoopproces op poten te zetten, weet de Franse nieuwssite L’Informé. De deal zou pas in de tweede jaarhelft op gang getrokken worden. ADB Safegate wil geen commentaar geven.

Financiële kettingbrief

De letters ADB verwijzen naar Adrien De Backer, die het bedrijf in 1920 oprichtte. Het Duitse Siemens kocht het bedrijf in 1987 en verkocht het opnieuw door in 2009. Toen kwam met Montagu Private Equity de eerste financiële eigenaar aan boord. Vier jaar later werd Montagu afgelost door de Franse investeerder PAI.

900 miljoen euro
PRIJSKAARTJE
Toen Carlyle ADB Safegate in 2017 kocht, werd geen overnamebedrag bekendgemaakt. Maar er circuleerde een prijskaartje van 900 miljoen euro, inclusief schulden.

In 2014 kocht ADB zijn Duitse sectorgenoot Lucebit en diens Zwitserse dochter Erni, leveranciers van luchthavensignalisatiesystemen. Het Zaventemse bedrijf maakte in 2016 een kwantumsprong met de overname van zijn Zweedse sectorgenoot Safegate, een specialist in signalisatiesystemen voor luchthavenpoorten (gates) en systemen voor het beheer van die gates. In 2017 verkocht het Franse PAI ADB Safegate door aan Carlyle. Een overnamebedrag werd toen niet bekendgemaakt, maar er circuleerde een prijskaartje van 900 miljoen euro, inclusief schulden.

JFK

ADB Safegate rekent dit jaar - mede door het nieuwe contract met JFK - op een omzet van meer dan een half miljard euro. In 2023 kon het 16 procent meer inkomsten boeken (tot 471 miljoen), na de coronajaren met een lichte daling of minder groei. De brutobedrijfswinst (ebitda) ging er ook op vooruit, maar het is niet bekend in welke mate. In 2022 boekte de Zaventemse groep een ebitda van 63,2 miljoen euro.

Sinds Siemens ADB Safegate in 2009 verkocht, had het Zaventemse bedrijf drie investeringsfondsen als eigenaar: Montagu Private Equity, PAI en Carlyle.

Het grootste deel van de omzet komt van licht-, stroom- en monitoringsystemen voor de start- en landingsbanen. Daarnaast staat ADB Safegate sterk in automatische parkeerhulpsystemen voor gates en levert het bedrijf software voor controletorens en terminals, naast allerlei diensten zoals luchthavenontwerpen en zelfs weerapparatuur. De voornaamste concurrent is het Amerikaanse concern Honeywell.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.