Zwitserland verwerpt Sabena-arrest definitief

©BELGA

Het Zwitserse gerecht verwerpt de uitvoering van het Sabena-arrest van het Brusselse Hof van Beroep definitief. Daardoor moet het moederbedrijf van Swissair geen 18,3 miljoen euro betalen aan de curator van Sabena. Dat schrijf l'Echo donderdag.

De Zwitserse federale rechtbank, de hoogste rechtbank van het Alpenland, verwierp op 27 februari definitief de uitvoering van het Sabena-arrest dat het Brusselse Hof van Beroep op 27 januari 2011 velde. De Brusselse rechtbank had SAirGroup, de toenmalige aandeelhouder van Sabena, verantwoordelijk gesteld voor het failliet van de Belgische luchtvaartmaatschappij. SAirGroup moest daarom voorlopig 18,3 miljoen euro betalen aan de curator van Sabena, geleid door Christian Van Buggenhout.

In mei 2014 had de Zwitserse federale rechtbank het Belgische arrest al een eerste keer verworpen. Van Buggenhout vroeg de rechtbank die beslissing te herzien. Die vraag verwezen de Zwitserse rechters nu definitief naar de prullenmand. Daardoor misloopt de Belgische staat nu de bewuste 18,3 miljoen euro. Consultants van SAirGroup bevestigden het nieuws.

Volgens l'Echo beroept de Zwitserse rechtbank zich op een uitzondering in het Verdrag van Lugano, waardoor arresten geveld in de Europese Unie in geval van faillietverklaringen in Zwitserland niet hoeven te worden uitgevoerd. Van Buggenhout verwerpt die zienswijze.

De juridische afwikkeling van de zaak-Sabena is daarmee nog niet ten einde. Zowel op strafrechtelijk als op burgerrechtelijk vlak worden de komende tijd nog beslissingen verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud