Drie Belgen bij Bilderberg Conferentie in de VS

KBC- en Umicore-voorzitter Thomas Leysen is een van de drie Belgen op de Bilderberg Conferentie dit jaar. ©BELGA

Het gaat om Thomas Leysen (voorzitter van KBC, Umicore en Mediahuis), Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en de vice-goeverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch.

Voormalig voorzitter van de Bilderberg-conferenties Etienne Davignon is er niet meer bij.

In totaal zijn er zo’n 130 gasten, waaronder de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, De voorzitter van Google-moeder Alphabet, Eric Schmidt, de Nederlandse koning Willem-Alexander en IMF-directrice Christine Lagarde.

Voor haar 65e conferentie trekt Bilderberg, de met geheimen en samenzweringstheorieën omgeven 'exclusieve debatclub' van politici, zakenlui, bankiers en mediamoguls, naar de VS. De conferentie vindt plaats van donderdag tot zondag in de Westfield Marriot in Chantilly, Virginia.

Agenda

Op de agenda staan onder andere een 'vooruitgangsbericht' over de regering van Donald Trump, de nabije toekomst van de Europese Unie en thema's als populisme, globalisering en informatiegaring.

De Bilderbergconferentie vindt jaarlijks plaats, telkens op een andere plaats. Het Westfield Marriot-hotel kreeg de Bilderbergers al over de vloer in 2002, 2008 en 2012. Bedoeling van de 'losse babbels' is de trans-Atlantische verhoudingen aansnoeren.

Omdat de media niet worden toegelaten en een zwijgplicht heerst voor de deelnemers - officieel om de openheid van het debat niet te schaden - beschuldigen tegenstanders de conferentie van gebrek aan transparantie en een anti-democratische ingesteldheid.

De naam is afkomstig van een hotel in Nederland waar in 1954 de eerste conferentie werd gehouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud