EU wil af van stigma op falen

©EPA

Meer durfkapitaal voor starters en komaf maken met het stigma van een faillissement. Met die wetgevende initiatieven lardeert de Europese Commissie de week van de start-up.

De helft van de Europeanen zegt vandaag geen onderneming op te starten wegens het risico op een faillissement en de vrees de schulden niet te kunnen afbetalen. Het sociale stigma van een faillissement moet eruit, vindt de EU-Commissie. Dat stigma is sowieso veel groter in Europa dan in de VS. De Commissie bundelt daarom een aantal beschermingsmaatregelen in een ontwerprichtlijn.

Zo wil ze bedrijven een tweede kans bieden met een preventieve herstructurering. Volgens de EU-Commissie kan de nieuwe aanpak in de plaats van tot massale afdankingen tot 3 miljoen nieuwe jobs leiden. Elk jaar gaan 200.000 bedrijven in Europa op de fles. Dat betekent dat ongeveer 1,7 miljoen mensen jaarlijks hun job verliezen.'Dat jobverlies kan worden vermeden door efficiëntere procedures voor insolventie en herstructurering', zegt Vera Jourova, de EU-commissaris voor Justitie.

Ademruimte

Volgens het voorstel van de Commissie zou een onderneming in moeilijkheden vier maanden de nodige ademruimte krijgen om de herstructurering tot een goed einde te brengen. Minderheidsaandeelhouders of -financiers zullen de herstructurering niet kunnen blokkeren. Werknemers krijgen doorheen heel dat proces een volledige bescherming op grond van bestaande EU-wetgeving.

Bedrijven met een te hoge schuldenlast worden begeleid naar een snelle liquidatie. De bedrijven die geherstructureerd worden, krijgen na maximaal drie jaar een kwijting van hun schulden. Nu kan de afwikkeling van een faillissement tot tien jaar duren. Er komen wel maatregelen om misbruik tegen te gaan. Essentieel is dat bedrijven voor hun tweede kans opnieuw toegang krijgen tot financiering. Door het omvormen van onbetaalde leningen naar nieuwe financiering komt tussen 167 en 522 miljoen euro extra leningscapaciteit vrij, berekende de EU-Commissie.

Een op de zes bedrijven die failliet gaan in Europa wordt meegezogen door het faillissement van een partnerbedrijf. Het voorstel voorziet daarom in procedures om snel alarm te slaan en hulp in te roepen. Een flexibele herstructurering kan dure en langdurige rechtszaken bij een faillissement vermijden. 

Durfkapitaal

Markus Beyrer, de secretaris-generaal van de patroonsorganisatie BusinessEurope, hoopt dat dit voorstel tot een cultuurverandering leidt. 'Dit initiatief is cruciaal om de verontrustende trend in Europa om te buigen waarbij de helft van de nieuwe bedrijven de eerste vijf levensjaren niet overleeft.'

De Europese Commissie lanceert ook een apart voorstel om starters toegang te bieden tot pan-Europese fondsen voor durfkapitaal. Samen met de Europese investeringsbank wordt een fonds van 400 miljoen euro opgezet en een of meerdere professionele managers benoemd. Dat EU-geld moet minstens verdriedubbeld worden door de inbreng van privéfinanciers tot een minimum van 1,6 miljard euro aan fondsen voor durfkapitaal.

Fiscale vereenvoudiging

De Europese Commissie werkt ook aan manieren om de wettelijke, bureaucratische en fiscale barrières te slopen. Zo ligt er een plan op tafel om de fiscale basis waarop ondernemingen belast worden te harmoniseren in Europa. Er is evenwel veel tegenstand tegen het voorstel en het ziet er niet naar uit dat er snel overeenstemming over zal zijn.

Morgen in De Tijd: het persoonlijke 'faalverhaal' van Adrien Roose, de oprichter van de maaltijdkoerier Take Eat Easy. Volg al het start-upnieuws via www.tijd.be/startups

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud