Advertentie

Hoeveel is uw bedrijf waard?

‘Uit emotionele redenen schat de verkoper de prijs van zijn bedrijf vaak te hoog in, terwijl een koper net te weinig biedt’, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. ©KRISTOF VAN ACCOM_imageglobev

De werkgeversorganisatie Unizo lanceert een simulator om de waarde van een bedrijf vast te leggen.

Net geen 45.000 kmo’s in Vlaanderen hebben een zaakvoeder die ouder is dan 55 jaar. ‘Door die vergrijzing zullen de komende jaren enorm veel bedrijfsleiders naar een overnemer zoeken’, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Volgens Unizo staan evenwel te weinig ondernemers stil bij het belang van het overnameproces. ‘Een op de drie bedrijfsleiders van meer dan 55 jaar is daar zelfs helemaal niet mee bezig, terwijl het om een complex proces gaat dat veel voorbereiding vergt.’

Een proces dat bovendien maar beter goed kan eindigen, want de 45.000 kmo’s staan voor bijna 300.000 werknemers. ‘Alleen al op het vlak van tewerkstelling zou de impact gigantisch zijn als deze bedrijven geen overnemer zouden vinden’, stelt Van Eetvelt.

Helft rekent op familie

Zowat de helft van de 55-plussers met een kmo rekent erop dat iemand uit de familie de zaak zal overnemen. 39 procent denkt aan een externe koper, 8 procent wil zijn zaak stopzetten.

Zeker de zoektocht naar een geschikte overnamekandidaat van buiten de familie blijkt evenwel vaak moeilijk te verlopen. Zeven op de tien bedrijfsleiders van meer dan 55 jaar geven aan niet meteen iemand te vinden. Via de website overnamemarkt.be probeert Unizo verkopers en potentiële kopers met elkaar te linken.

Eens een kandidaat opduikt, blijkt het evenwel geen sinecure om een overnameprijs overeen te komen. ‘Uit emotionele redenen schat de verkoper de prijs van zijn bedrijf vaak te hoog in, terwijl een koper net te weinig biedt’, zegt Van Eetvelt.

Waarderingstool

Om de prijsonderhandelingen op een objectievere manier te laten verlopen heeft Unizo samen met de Antwerp Management School een waarderingstool gelanceerd. Op basis van de jaarrekeningen en enkele andere cijfers wordt een simulatie gemaakt van de overnameprijs van een bedrijf.

‘Op basis van die simulatie krijgen bedrijfsleiders een realistischer idee over de waarde van hun onderneming’, zegt professor Eddy Laveren van de Antwerp Management School. ‘Met de simulatie kunnen ze naar hun boekhouder of een andere expert stappen om de gesprekken over een verkoop op te starten.’

Geen schenkingsrechten

Volgens Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) nam ook de Vlaamse regering al tal van maatregelen om het gemakkelijker te maken een zaak over te laten. Zo kan een Vlaamse ondernemer sinds 2012 de aandelen in zijn familiebedrijf overlaten aan zijn verwanten zonder belastingen te betalen.

Ook biedt Vlaanderen mogelijkheden om waarborgen of leningen te verkrijgen om een zaak over te nemen. Wie dat wil doen, kan bijvoorbeeld aankloppen bij de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). ‘De maatregelen zijn er, het is nu aan de ondernemers om een tandje bij te steken en stil te staan bij het belang van het overnameproces’, besluit Muyters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud