Hr-coach Carl Van de Velde krijgt geen 400.000 euro van critici

Succescoach Carl Van de Velde. ©Kristof Vadino

De ondernemerscoach Carl Van de Velde heeft ongelijk gekregen van de rechter over de schadeclaim van 400.000 euro die hij ingediend had tegen de auteurs van een kritisch artikel over zijn methodes.

Van de Velde claimde schade van 400.000 euro aan gedorven inkomsten wegens 'karaktermoord' door een kritisch artikel in het ledenblad van vzw SKEPP, de vereniging die strijdt tegen pseudowetenschap.

De Gentse rechtbank van eerste aanleg oordeelde echter dat het inkomstenverlies niet bewezen is. Van de Velde moet de gerechtskosten van 8.400 euro betalen.

Het artikel, van de hand van hr-coach Patrick Vermeren en Bart Van de Ven, professor arbeidspsychologie aan de Universiteit Gent, verscheen in juni 2018 in het ledenblad van SKEPP.

Prietpraat

Vermeren en Van de Ven namen in het stuk de inhoud op de korrel van de seminaries die Van de Velde in heel Vlaanderen organiseert. In het artikel noemen ze Van de Velde - onder andere 'een showman die prietpraat verkoopt'.

De rechtbank stelde dat het artikel wel degelijk de reputatie van Van de Velde heeft geschonden, maar dat de professionele schade niet bewezen is en de vrijheid van meningsuiting in dit geval niet beteugeld mag worden.

'Wij zijn verheugd dat de rechtbank in haar wijsheid heeft geoordeeld dat het recht op vrije meningsuiting primeert in dit dossier', zegt Patrick Vermeren in een korte reactie.

Van de Velde, een selfmade man, is een van de bekendste succescoaches van Vlaanderen. Hij noemt zichzelf 'expert in het begeleiden van ondernemers naar een persoonlijke of zakelijke doorbraak'. Van de Velde beweert dat al meer dan 200.000 gasten zijn lezingen bezochten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud