Meer dan een kwart van de bestuurders is een vrouw

©Mediafin

Het percentage vrouwen in de raden van bestuur van de bedrijven die op Euronext Brussel noteren overschrijdt voor het eerst 25 procent. Dat blijkt uit de bestuurdersenquête van De Tijd.

Veertien van de 124 betrokken ondernemingen (11%) hebben echter geen enkele vrouwelijke bestuurder.

De bestuurdersenquête | Steeds grotere barsten in het glazen plafond

De vrouwenquota doen hun werk: er waren nog nooit zo veel vrouwelijke bestuurders in beursgenoteerd Brussel. Ze rukken steeds talrijker op aan de top van de rangschikking van de machtigste bestuurders. De top-3 blijft evenwel in de handen van ‘oude rotten’.

Lees hier alles over de trends, en ga zelf op zoek naar bestuurders en/of bedrijven.

Om de twee jaar maakt De Tijd een rangschikking van de bestuurders van de ondernemingen die op de Brusselse beurs noteren. Ze krijgen punten naargelang de omvang van het bedrijf waarin ze zetelen en de rol die ze er spelen. Zo weegt een voorzitter van de raad van bestuur of een CEO zwaarder dan een gewone bestuurder, en krijgt een bestuurder bij een Bel20-bedrijf meer punten dan zijn evenknieën in kleinere bedrijven.

De invoering van de quota die beursgenoteerde bedrijven verplichten om op termijn minstens een derde vrouwelijke bestuurders te hebben, is in de resultaten duidelijk zichtbaar. Tien jaar geleden was slechts 7 procent van de bestuurders een vrouw. Het aandeel vrouwen is sindsdien bijna verviervoudigd (27,3%). Ook aan de top zet de vervrouwelijking zich door. In 2008 was de top 20 van onze rangschikking volledig mannelijk. Vandaag is een op de vier topbestuurders een vrouw.

Tien jaar geleden waren de machtigste twintig bestuurders allemaal mannen. Vandaag zitten in dat selecte clubje vijf vrouwen.

De machtigste vrouw is Evelyn du Monceau (7de). Dat dankt ze aan ‘zware’ mandaten zoals het voorzitterschap van de farmagroep UCB en aan zitjes bij de chemiegroep Solvay en Tubize, de familiale holding boven UCB. Du Monceau lost Hilde Laga af als machtigste vrouw. Laga - de voorzitster van Gimv en bestuurder bij Barco, Agfa-Gevaert en de fruit- en groentereus Greenyard - staat achtste.

Philippe Vlerick

De eerste plaats blijft wel voor een man. Dit jaar staat Philippe Vlerick aan de top. Hij is de ondervoorzitter van KBC en heeft zitjes bij het biotechbedrijf Thrombogenics, de gastankerrederij Exmar, de fotodienstengroep Smartphoto en de koeltorenbouwer Hamon. Luc Bertrand, de vorige nummer een, verliest twee plaatsen omdat hij twee mandaten (Leasinvest en Atenor) minder heeft.

In de top 20 staan drie opmerkelijke nieuwkomers. De ex-zakenbankier Koen Hoffman komt uit het niets binnen op de zesde plaats. Hij heeft mandaten bij het biotechbedrijf MDxHealth en Greenyard, maar ook bij de farmagroep Mithra en bij de farmatoeleverancier Fagron. Bij die laatste twee bedrijven deed hij zijn intrede in het zog van Marc Coucke. Die zetelt bij Mithra en Fagron en is ook bestuurder bij Smartphoto. Goed voor een 18de plaats.

Ook Chantal De Vrieze stormt de top 20 binnen. De Vrieze is verantwoordelijk voor de Belgische markt bij Altran, een internationale adviesgroep gespecialiseerd in engineering. De warenhuisgroep Colruyt, de weefgetouwenfabrikant Picanol en de Luikse technologiegroep EVS haalden haar binnen als onafhankelijk bestuurder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud