Win-winleningen zijn succes

©ANP XTRA

In vier jaar tijd is het aantal zogenaamde win-winleningen, waarmee familie en vrienden beginnende ondernemers een duw in de rug kunnen geven, met 44 procent gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van Vlaams CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne waarover Het Laatste Nieuws dinsdag bericht.

In een win-winlening kunnen familie, vrienden of kennissen een ondernemer maximaal 50.000 euro lenen en krijgen in ruil daarvoor een belastingkrediet van 2,5 procent per jaar van het uitgeleende bedrag. De leningen zijn wel per definitie achtergesteld, wat betekent dat de win-winlening in geval van een faillissement pas na een hoop andere schuldeisers wordt uitbetaald.

Starters

In 2016 waren er 2.127 aanvragen, een record. Ook het totale bedrag lag hoger dan ooit: vrienden en familie stelden kmo's samen 50,5 miljoen euro ter beschikking. Dat leverde in totaal 1,26 miljoen euro belastingvoordeel op. Gemiddeld werd 23.740 euro ontleend.

WIN-WINLENING: DE MODALITEITEN

· Een privépersoon kan maximaal 50.000 euro lenen aan een ondernemer.

· Het is een achtergestelde lening met een vaste looptijd van acht jaar.

· De rentevoet voor 2016 bedraagt maximaal 2,25 procent en minimaal 1,125 procent.

· De onderneming hoeft geen startend bedrijf te zijn. De jaaromzet mag evenwel niet hoger zijn dan 50 miljoen euro en het bedrijf moet minder dan 250 werknemers tellen.

· De kmo kan maximaal 200.000 euro lenen bij verschillende kredietgevers.

· Voor het nog uitstaande kapitaal kan de lener rekenen op een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 procent voor de looptijd van de lening.

· Gaat de onderneming over de kop, dan kan de particuliere geldschieter 30 procent van het definitief verloren bedrag recupereren via de belastingen. Een voorwaarde is wel dat de kredietgever de lening opeisbaar heeft gesteld. (zie www.pmvz.eu/winwinlening)

 

En 2017 gaat verder op hetzelfde elan, zegt Bothuyne, die de cijfers opvroeg. Het ziet ernaar uit dat er dit jaar zo'n 2.400 win-winleningen worden afgesloten, voor een totaal bedrag van bijna 58 miljoen euro. Meestal gaat het om starters, maar sinds 2011 staat de formule ook open voor bestaande kmo's die willen uitbreiden - bijvoorbeeld een bedrijfje dat enkel een webshop heeft, maar nu ook een fysieke vestiging wil openen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content