start-ups

Belgisch investeringsfonds bouwt samen met multinationals aan start-ups

'Doordat we mee in de start-ups participeren, zijn we veel meer betrokken dan klassieke consultants', zeggen Olivier Van Duüren (links) en Pieter Van de Velde. ©Thomas De Boever

Het nieuwe durfkapitaalfonds 9.5 Magnitude, gefinancierd door zes Belgen, gaat samen met multinationals start-ups bouwen én erin investeren. Het zet daarvoor 10 miljoen opzij.

Snelheid, focus, wendbaarheid. Die eigenschappen maken start-ups vaak sterker in innovatie dan grote bedrijven. CEO’s proberen de jongste jaren dan ook wanhopig de recepten van start-ups te kopiëren, bijvoorbeeld door interne incubatoren op te richten of hackathons te organiseren.

Niet zelden leiden die initiatieven tot een hoop frustratie. De manier waarop grote bedrijven functioneren - met afdelingen die allemaal hun eigen regels en procedures volgen - strookt nu eenmaal niet met het creatieproces van start-ups, die vooral willen experimenteren en uitproberen. Gewoon een start-up overnemen is ook niet altijd de oplossing, want dan is er weinig kruisbestuiving met de eigen organisatie en wordt de nieuwe aanwinst vaak stiefmoederlijk behandeld.

wie investeert?

De investeerders achter 9.5 Magnitude werden bijeengezocht vanwege hun complementaire profielen.

> Pieter Van de Velde, vertegenwoordigt Bundl als investeerder.

> Olivier Van Duüren.

> Liesbeth Theeuws, in de VS wonende ex-intrapreneur en ondernemer.

> Caspar Van Rhijn (Mediahuis): media- en innovatiespecialist.

> Anonieme ondernemer met een achtergrond in private equity.

> Een investeerder die ook CFO is in een internationaal familiebedrijf.

Het in augustus opgerichte durfkapitaalfonds 9.5 Magnitude probeert het probleem anders op te lossen. Het fonds dient zich aan als medemanager en -investeerder van start-ups die op maat van grote bedrijven gemaakt worden. ‘We hebben een methodologie ontwikkeld waarmee multinationals snel kunnen innoveren’, zegt medeoprichter en fondsbeheerder Pieter Van de Velde, die eerder ook de innovatiestudio Bundl mee oprichtte.

Die methode begint met een strenge selectie van ideeën, gegroeid uit een nood of opportuniteit in de multinational, waarna een eerste businesscase wordt uitgewerkt in samenwerking met ‘intrapreneurs’, zeg maar een groep ondernemende werknemers. Krijgt een project groen licht, dan wordt effectief een start-up op poten gezet. Binnen negen maanden moet duidelijk zijn of zo’n bedrijfje het potentieel heeft om verder op te schalen, zegt Van de Velde.

We hebben een methode ontwikkeld waarmee multinationals snel kunnen innoveren.
pieter van de velde
manager/investeerder

‘We focussen op consumententoepassingen waar de klant centraal staat. Dat zijn typisch projecten die snel moeten gaan en waar bedrijven het moeilijk mee hebben’, zegt mede-investeerder Olivier Van Duüren, die in 2016 zelfstandig consultant werd na een carrière van 22 jaar bij Microsoft. Een andere voorwaarde is dat er potentieel moet zijn om internationaal op te schalen. ‘Doordat we mee in de start-ups participeren, zijn we veel meer betrokken dan klassieke consultants’, is te horen.

De investeerders achter 9.5 Magnitude rekenen geen aparte advieskosten aan. Ze worden dus zelf alleen rijker als ze erin slagen via de start-ups waarde te creëren. Of dat lukt, is per definitie niet bekend. ‘Over een te verwachten rendement kunnen we pas spreken wanneer een bedrijf effectief op poten staat. Maar we kiezen liever een paar toppers met veel kans op succes dan in het wilde weg te investeren. Dat vormt ook de beste garantie voor de bedrijven waarmee we samenwerken’, zegt Van Duüren.

We kiezen liever een paar toppers dan in het wilde weg te investeren.
olivier van Duüren
investeerder

Dit ‘skin in the game’-concept - waarbij de adviseur zelf deelneemt in het financiële risico - is een vrij nieuw gegeven in de Belgische durfkapitaalsector. In de Angelsaksische wereld werken fondsen als Venturespring Ignite, RocketSpace, Founders Factory en Prehype er al langer mee.

Hoe het met zo’n start-up verder gaat, wordt per dossier geëvalueerd. Er liggen wel enkele scenario’s vast. ‘Na een maand of vier worden managementfuncties gecreëerd, die zowel door de intrapreneurs als door externen kunnen worden ingevuld. Ook daarna kan het verschillende richtingen uit, zoals integratie in het bedrijf of juist een verdere verzelfstandiging.’

De partners van 9.5 Magnitude hebben een investeringsbedrag van 10 miljoen euro toegezegd. Sinds de start in januari liggen al drie concrete dossiers op tafel. Het fonds heeft een looptijd van zeven jaar, maar dat kan verlengd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud