opmerkelijk

Bijna helft Belgische managers is niet graag baas

Vier op de tien Belgische managers kregen nooit een opleiding tot manager, leert een enquête van het hr-bedrijf StepStone.

Het hr-bedrijf StepStone nam eerder dit najaar een enquête af bij 5.729 Belgen, in het Nederlands, het Frans en het Engels. Onder de respondenten waren er 4.422 werknemers en 1.307 managers. De Belgische jobsite onderzocht de relatie tussen beide groepen om zo de impact op hun welzijn in kaart te brengen.

Een opvallende conclusie van de bevraging is dat 46 procent van de Belgische managers zegt niet graag baas of bazin te zijn. Daar staat tegenover dat 54 procent aangeeft wel graag manager te zijn.

Eveneens opmerkelijk is dat 14 procent zegt nachtmerries te hebben over werknemers, 11 procent nam zelfs ontslag door een werknemer en 6 procent zocht al hulp voor zijn geestelijke gezondheid. Potentiële redenen voor stress zijn een hoge werkdruk en de grote verantwoordelijkheid in het bedrijf.

Maar liefst 93 procent van de managers heeft al iemand aangenomen. Toch kreeg 72 procent van de ondervraagde leidinggevenden daar geen opleiding voor. Daarom rekende men vooral op de eigen ervaring tijdens het aanwerven van sollicitanten. De 28 procent die wel training kreeg, voelde zich goed voorbereid op zijn rol in het sollicitatiegesprek.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat 40 procent van de Belgische managers helemaal geen opleiding daartoe kreeg. Van de 60 procent ondervraagden die wel een opleiding tot manager kregen, vond 48 procent die bovendien ondoeltreffend.
    
StepStone ging ook na wanneer de trainingssessie(s) dan plaatsvond(en) voor de overige managers. Meer dan een derde kreeg ofwel voor ofwel kort na de start als manager een opleiding, terwijl 14 procent meer dan een jaar moest wachten. 9 procent moest dan weer wachten tot de start als manager bij een nieuw bedrijf.
    
Positief is volgens StepStone dat meer dan een kwart regelmatig opleiding krijgt vanuit het werk (26%), los van wanneer hun oorspronkelijke training plaatsvond. Een managementtraining kan helpen om de stress en potentiële angst die deze functie met zich kan meebrengen, te verlichten of te verhelpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud