Coachingbedrijf Energy Lab op ambitieus overnamepad

Elke Geraerts van Better Minds At Work en Kristof De Smet van Energy Lab. ©Wouter Van Vooren

Energy Lab, de dochter van sportbedrijf Golazo die actief is als wellbeingpartner van ondernemingen en particulieren, wordt de helft groter door twee overnames. Er zitten nog meer deals in de pijplijn.

Energy Lab, een onderdeel van het sportimperium van Bob Verbeeck, is onder meer bekend van de loopapp Start 2 Run met Evy Gruyaert die inmiddels al 1,5 miljoen keer gedownload is in België en Nederland.

Het ging tien jaar geleden echter van start als testlabo, vandaar de naam, voor sporters en mensen die zich voorbereiden op sportieve uitdagingen. Die labs zijn er nog steeds – op vier plaatsen in België en Nederland – maar het bedrijf is intussen op tal van andere vlakken actief. Het heeft als missie de wellbeingpartner van particulieren en vooral (werknemers van) bedrijven te zijn die hen helpt optimaal te presteren.

1,5 miljoen
Start 2 Run
De loopapp van Energy Lab is al zo'n 1,5 miljoen keer gedownload.

‘We gaan ervoor om mensen in beweging te brengen, gelukkiger en gezonder te maken’, zegt CEO Kristof De Smet. Dat gebeurt onder meer via apps, maar vooral door totaalprogramma’s voor bedrijven die willen inzetten op het welzijn en de veerkracht van hun personeelsleden. ‘Twintig procent van onze business komt nog van particulieren, tegen 100 procent in het begin. De rest komt van bedrijven.’

Sven Nys

Energy Lab is intussen gegroeid naar een 40-tal werknemers en een kleine 10 miljoen euro omzet. Met een gezonde winstmarge (ebitda of brutobedrijfswinst) van 25 procent. Vorig jaar was er 1 miljoen euro nettowinst. Er zijn bekende namen aan boord, zoals ex-topzeilster Evi Van Acker en gewezen turnster Aagje Vanwalleghem. Ook veldrijdlegende Sven Nys en diens coach, Paul Van Den Bosch, zijn geregeld aan de slag voor Energy Lab.

Net zoals Golazo is Energy Lab een ambitieuze groeier. Het nam pas een niet nader gepreciseerd belang – ‘gelijkwaardige partners in een huwelijk’ volgens De Smet – in Better Minds At Work, ook een coachingbedrijf dat zich focust op de mentale gezondheid van werknemers. Beide kennen elkaar al langer omdat Energy Lab vaak samenwerkt met Better Minds At Work om ondernemingen een totaalaanpak te kunnen aanbieden. ‘Dan heb je een veel sterker verhaal. Bedrijven hebben ook liever één partner die samen met hen het wellbeingbeleid uitstippelt en uitvoert.’

Mentaal Kapitaal

‘Better Minds At Work omvat ook het loopbaancentrum Better Minds Coaching en de vzw Better Minds At School’, zegt medeoprichtster Elke Geraerts die tevens bekend is als academica – ze is doctor in de pyschologie – en auteur van boeken als Mentaal Kapitaal. Het bedrijf heeft slechts een handvol mensen op de loonlijst staan, maar kan terugvallen op een 40-tal freelancers zoals ex-toptennisster Dominique Monami en auteurs Florence Pérès, Anneleen De Lille en professor Erik Franck. De omzet bedraagt ongeveer 2,5 miljoen euro.

Met 60 werknemers en ruim 15 miljoen euro omzet in de nieuwe constellatie, denkt Energy Lab zowat de grootste speler in Europa te zijn.

De twee bedrijven hadden afzonderlijk al een unieke positie. ‘Zeker met onze samenwerking nu, is er geen vergelijkbare partij in België’, zegt Geraerts. Daarbij komt het internationale aspect. Dat was er al door hun werk voor multinationals zoals bouwreus Besix en bandenproducent Bridgestone, slechts twee van de vele klinkende namen op de referentielijst, en de vestigingen van de twee in Rotterdam.

Met de glimlach naar de finish

De aanwezigheid in Nederland wordt versterkt door de volledige overname door Energy Lab van sectorgenoot Peak4 in Amsterdam, goed voor een nog eens zo’n 15 werknemers en 3,5 miljoen euro omzet. Energy Lab speurde doelgericht naar een bedrijf met een vergelijkbaar DNA. ‘Door deze mooie stap willen we ons groeipad in Nederland versnellen’, zegt medeoprichter Dirk Loots van Peak4. Die hun werk treffend omschrijft als mensen helpen ‘om met de glimlach naar de finish te gaan op de werkvloer’.

Door de tweede deal kan Energy Lab zijn ecosysteem van diensten nu ook in Nederland aanbieden. Daar houdt het niet op. ‘Golazo is eveneens actief in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Die drie landen staan ook op onze radar’, zegt De Smet. ‘We hebben nog geen vaste plannen, maar zijn er al beginnen kijken naar mogelijke overnames. We gaan er bovendien in 2020 al actief worden met onze digitale coachingapps zoals Start 2 Run.’

Vel

Nu al, met 60 werknemers en ruim 15 miljoen euro omzet, denkt Energy Lab zowat de grootste speler in Europa te zijn. ‘De markt is wel heel erg versnipperd. Bovendien is het een vrij jong domein’, zegt De Smet. ‘Door de maatschappelijke tendensen zijn bedrijven zich almaar meer bewust van de rol van menselijk kapitaal in hun organisatie en hoe belangrijk het is dat hun mensen zich goed in hun vel voelen.’

En het gaat nog verder, vult Geraerts aan. ‘Met het creëren van een groeimindset voor levenslang leren leggen bedrijven de basis voor betrokken en energieke medewerkers.’

Better Minds At Work werd voor de deal geadviseerd door de fusie- en overnameboetiek Forsite en de advocatenkantoren Argo en Laurius.

Topsporters

Energy Lab mag dan al sterk inzetten op diensten aan bedrijfsklanten, het blijft ook topsporters begeleiden. Zo helpt het atleten trainingsprogramma’s uit te werken en kunnen ze er terecht voor tests.

Energy Lab is kind aan huis bij de profwielerploegen Lotto Soudal en Sport Vlaanderen-Baloise. Ook de cyclocrossers Telenet Baloise Lions laten zich bijstaan door de onderneming. Net als het Belgische Olympische zeilteam met onder meer wereldkampioene Emma Plasschaert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud