Cosucra is familiebedrijf van het jaar

Het Waalse Cusucra haalt onder meer proteïnen uit erwten. ©Sofie Van Hoof

Het Waalse Cosucra is de winnaar van de Family Business Award 2014, die gisteravond voor het eerst werd uitgereikt door consultant EY, het Instituut voor bestuurders Guberna en de netwerkorganisatie FBNet.

Met de prijs lauwert het consultancybedrijf EY, het Instituut voor bestuurders Guberna en FBNet, voor het eerst een familiebedrijf dat zich onderscheidt in deugdelijk bestuur en maatschappellijk engagement en dat een goede balans vindt tussen familiewaarden en bedrijfsvoering. Om in aanmerking te komen moet het bedrijf nog voor minstens 50 procent in familiale handen zijn en moet nog minstens één familielid operationeel actief zijn in het bedrijf.

Het voedingsbedrijf uit Warcoing begon in 1852 met de productie van suiker uit bieten. Twintig jaar geleden besliste het te focussen op het halen van vezels en proteines uit erwten en fructose uit chicorei. Die natuurlijke ingrediënten worden toegevoegd aan voedingsproducten om ze zoeter, smaakvoller of rijker in voedingswaarde te maken. Ze komen terecht in onder meer babyvoeding, yoghurt, sportdrankjes, granenrepen, brood en dierenvoeding. De vraag is de jongste jaren gestegen, omdat de voedingsindustrie steeds meer inzet op gezonde voeding.

Intussen staat de vierde generatie van de familie Crahay aan het roer. Sindsdien heeft het bedrijf vleugels. Vorig jaar haalde het een omzet van 80 miljoen euro. Het investeert jaarlijks 3 tot 5 miljoen euro en er werken 240 mensen. De producten worden door meer dan 400 producenten gebruikt en komen in meer dan 1.500 voedingsproducten in de hele wereld voor. Via een gespecialiseerd verkoopsnetwerk worden in meer dan 45 landen wereldwijd oplossingen voor gezonde voeding voorzien.

Eind vorig jaar investeerde het bedrijf 30 miljoen euro om de extractie van proteïnes uit erwten op te voeren, goed voor 35 rechtstreekse en wellicht 75 onrechtstreekse banen. Cosucra neemt jaarlijks 200.000 ton chicorei en erwten af.

De jury, met Luc De Bruyckere (ex-Ter Beke) als voorzitter, oordeelde dat Cosucra zich onderscheidt met onder meer zijn uitgebreid familiecharter, met daarin aandacht voor  familie- en ondernemingswaarden, een weloverdachte dividendpolitiek, de carrière van familieleden in het bedrijf, enzovoort. Met momenteel de vierde generatie aan het hoofd heeft al ettelijke opvolgingen tot een goed einde gebracht. In de raad van bestuur bestaat er een goed evenwicht tussen familieleden, niet -familieleden en externe bestuurders.

Andere finalisten waren Cinoco, een distributeur van wijnen en sterke dranken, Galloo, gespecialiseerd in de recyclage van metalen en plastics, Vyncke, een producent van verbrandingsketels, en Faymonville, een constructeur  van opleggers en speciale opleggers voor zwaar transport.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud