Ellen Joncheere CEO van bekende diamantspeler

©Emy Elleboog

HRD Antwerp, dat de herkomst van diamanten certificeert, heeft een nieuwe CEO beet. Ellen Joncheere neemt de fakkel over van Michel Janssens, die dik twee jaar ad-interim CEO was.

Joncheere stond voorheen aan het hoofd van Fremach International, een specialist in de binnenafwerking van wagens dat in handen is van Roland Duchâtelet, die een deel van chipbakkers Melexis en X-Fab controleert. Daarmee zet Joncheere een stap in een heel andere sector. 'Na zes jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn ervaring in verschillende sectoren, alsook de transformatie van deze bedrijven aan sterk veranderde marktomstandigheden, zullen me helpen om HRD Antwerp te laten groeien en zijn marktpositie te verstevigen', laat ze optekenen in een persmededeling.

Certificaten van de Hoge Raad voor Diamant om fraude tegen te gaan ©wim kempenaers (wkb)

HRD Antwerp is de commerciële dochter van koepelorganisatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC) en staat in voor de certifiëring van juwelen en diamanten. Bij het labo, vroeger de Hoge Raad voor Diamant, werkten begin dit jaar 95 mensen en certifieert het naar schatting zo'n 250.000 diamantstenen, waarmee het ongeveer 10 procent van de wereldwijde markt inpalmt.

Na zes jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging.
Ellen Joncheere

Joncheere volgt Michel Janssens op die het gereputeerde certificatenlab tweeëneenhalf jaar ad-interim leidde. Eerder dit jaar gonsde het van de geruchten over een mogelijke overname van HRD Antwerp, dat de afgelopen zes jaar met verschillende ontslagrondes te kampen had. 

Overname

Ex-CEO Peter Meeus

Concurrent IGI Antwerp diende zich als kandidaat-overnemer aan, maar zou zich intussen teruggetrokken hebben. Dat lab is voor 80 procent in handen van de Chinese investeringsgroep Fosun, ook bekend als aandeelhouder van de verzekeringsgroep Ageas. Peter Meeus en later Serge Couvreur, beide ex-CEO van HDR Antwerp, hebben ook hun interesse getoond, net als het Israëlische Sarine Technologies, dat technologie voor de diamantsector ontwikkelt. Volgens Het Laatste Nieuws heeft moeder AWDC de biedingsprocedure verlengd en zou er zich in januari nog een internationale speler kandidaat stellen.

Voor Fremach International leidde Joncheere afvalverwerker Sita. Ze kwam in 2014 het nieuws toen ze in poleposition lag om de spoorgroep NMBS te leiden. Headhunter Egon Zehnder had toen een verkeerd curriculum vitae aan de regering Di Rupo overhandigd waardoor ze afviel als kandidaat om Marc Descheemaeker (N-VA) op te volgen, die eerder bestuurder bij HRD Antwerp was. Descheemaeker stond toen niet te springen dat Joncheere hem zou opvolgen omdat Johan Vandelanotte (sp.a) haar als kandidaat naar voor had geschoven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud