Fiscale stimulans voor startersfondsen

©Photo News

De fiscale aftrek die particulieren aanzet om te investeren in startende bedrijven zal ook gelden voor fondsen die in zulke start-ups beleggen. Dat heeft de federale regering beslist.

Dit zijn de modaliteiten van de tax shelter voor start-ups:

  • Onder start-up onderneming wordt verstaan een micro-onderneming of kmo die jonger is dan vier jaar
  • Belastingvermindering van 45 procent indien wordt geïnvesteerd in een start-up microvennootschap
  • Belastingvermindering van 30 procent als het gaat om een start-up kmo-vennootschap
  • Een investeerder/natuurlijke persoon kan jaarlijks maximaal 100.000 euro investeren
  • Een start-up onderneming kan maximaal 250.000 euro ophalen via deze regeling
  • De belastingvermindering slaat alleen op een deelname van maximaal 30 procent in het kapitaal
  • Er wordt ook een belastingvermindering toegekend aan beleggers die investeren in start-up vennootschappen via een startersfonds

Minister voor de Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) maakte de uitbreiding donderdagavond bekend bij de herlancering van Co.Station, een Brussels centrum voor jonge techbedrijven. De modaliteiten zijn vrijdag vastgelegd door de federale regering.

De recente begroting van de regering-Michel maakt 33 miljoen euro vrij om jonge bedrijven in innovatieve sectoren een duwtje in de rug te geven via een soort taxsheltersysteem, waarbij particuliere investeerders een belastingvermindering van 30 tot 45 procent krijgen als ze in start-ups investeren.

De federale regering bevestigt nu dat die belastingvermindering in de personenbelasting niet alleen geldt voor investeringen in een individueel bedrijf, maar ook voor investeringen in een fonds van jonge ondernemingen. Zo kan de particuliere investeerder zijn risico spreiden en hoeft hij niet zelf te speuren naar een start-up, is de redenering.

De Croo: 'Om een zo breed mogelijke groep van mensen te laten bijdragen aan startersfinanciering zal de tax shelter ook gelden bij inbreng van kapitaal in startersfondsen. Zo geven we een nieuwe generatie van jonge ondernemers de kans om de stap te zetten naar succesvolle groei.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA): 'Met deze fiscale maatregelen wil de regering starters een extra duwtje in de rug geven.  Via belastingverminderingen wordt het interessant om te investeren in startende ondernemingen of de stap te zetten naar crowdfunding.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud