GBL gaat dividend een vijfde verlagen

GBL-CEO Ian Gallienne wil meer geld in de holding houden om de groei te versnellen. ©Frédéric Pauwels / HUMA

De holding GBL ging door een moeilijk halfjaar. Omdat meerdere participaties hun dividenden verlaagden of annuleerden, gaat GBL ook zijn coupon met een vijfde verlagen.

De coronacrisis hakt zwaar in op GBL. De holding van de families Frère en Desmarais zag de cashinkomsten 12,8 procent terugvallen tot 390 miljoen euro. Daarom gaat GBL ook zijn dividendbeleid wijzigen. 'Om ervoor te zorgen dat toekomstige dividenden worden uitgekeerd met de gepaste dekkingen in cashinkomsten en liquiditeit zullen we vanaf 2021 75 à 100 procent van onze cashinkomsten uitkeren', zegt CEO Ian Gallienne.

Voor 2021 voorziet GBL een coupon van 2,50 euro bruto. Dat is 20,6 procent minder dan het dividend van dit jaar en het laagste peil sinds 2010.

'Het nieuwe dividendbeleid zal extra middelen genereren en de versnelling van de groei van onze netto-actiefwaarde die de afgelopen jaren is ingezet verder ondersteunen', stelt Gallienne.

Het nieuwe dividendbeleid moet de groei van onze netto-actiefwaarde die de voorbije jaren is ingezet versnellen.
Ian Gallienne
CEO GBL

Toch komt de verlaging onverwacht. De meeste analisten gingen ervan uit dat GBL dankzij zijn stevige liquiditeitspositie van 2,7 miljard euro de coupon zou handhaven.

Intrinsieke waarde

De intrinsieke waarde kwam hoger uit dan eind maart, maar daalde sinds eind 2019 van 20,4 naar 17,5 miljard euro. Per aandeel betekent dat een terugval met 13,8 procent tot 108,70 euro.

De holding voltooide haar uitstap uit de energiesector door afscheid te nemen van de oliegroep Total. Aan de aankoopzijde nam GBL voor 374 miljoen euro deel aan een private plaatsing van SGS, de Zwitserse wereldleider in inspectie, controle en certificering. GBL investeerde ook 331 miljoen in niet-bekendgemaakte activa. De durfkapitaaltak Sienna Capital investeerde 215 miljoen. GBL meldt dat van het inkoopprogramma van 250 miljoen euro eind juni twee derde was uitgevoerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud