Gimv gaat crisis in met stevige buffer cash

Koen Dejonckheere, CEO van Gimv. ©Tim Dirven

De Vlaamse investeringsmaatschappij zit op een cashbuffer van 368 miljoen euro.

De beurscrisis dit voorjaar liet onvermijdelijk sporen na bij Gimv  : de investeringsmaatschappij slikte over het boekjaar tot 31 maart een latente minwaarde van 236 miljoen euro op de portefeuille. Daardoor dook de groep over het boekjaar 152 miljoen euro of 5,96 euro per aandeel in het rood, tegenover een nettowinst van 112 miljoen een jaar eerder.

Het gevolg is dat de netto-actiefwaarde, na uitkering van het dividend, naar 43,5 euro per aandeel zakt. Met andere woorden: tegen de slotkoers van gisteren noteert het aandeel tegen een premie van 15 procent.

Gimv investeerde voor het derde jaar op rij meer dan 200 miljoen euro (205 miljoen), terwijl de investeringsmaatschappij maar voor 179 miljoen cashte. Dankzij de 250 miljoen euro die de groep eind vorig jaar ophaalde met een schulduitgifte, ging de groep wel de crisis in met een zeer stevige cashbuffer van 368 miljoen euro (zie grafiek).

Gimv bevestigt de uitkering van een stabiel dividend van 2,5 euro bruto (1,75 euro netto), waarbij beleggers de keuze hebben tussen een uitkering in cash of een in aandelen. 'Het keuzedividend laat ons toe de kaspositie verder te versterken met het oog op de ondersteuning van de portefeuille en de realisatie van nieuwe investeringskansen', klinkt het.

Straks om 9u30 volgen we de conference call met het management van Gimv.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud