start-ups

Hippe Nederlandse flexkantoren veroveren Belgische steden

De hippe flexkantoren van het Nederlandse Tribes zijn nu ook in Brussel te vinden. ©TRIBES

Trendy werkplekken voor freelancers en jonge bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. De Nederlandse formules Tribes en Spaces strijken neer in Brussel en lonken naar Antwerpen en Gent.

In een flexkantoor kunnen zelfstandigen, start-ups maar ook gevestigde bedrijven kantoor- en vergaderruimte huren, van enkele uurtjes tot meerdere maanden. De koffie en de internetconnectie zijn inbegrepen.

Het fenomeen bestaat al langer, maar kent een forse energiestoot dankzij enkele ambitieuze jonge spelers uit het buitenland. Zij willen inspelen op het toenemend aantal freelancers en de opkomst van de deeleconomie.

De Nederlandse flexkantoorgroep Tribes, in eigen land goed voor twaalf vestigingen, koos Brussel uit als eerste buitenlandse stad. In de vorig jaar geopende vestiging aan de Louizalaan heeft onder meer het onlinekortingenbedrijf Groupon zijn intrek genomen.

In september gaat de tweede Brusselse werkplek open, dicht bij de Europese wijk. Een vestiging op Brussels Airport komt er volgend jaar.

We richten ons tot de zakelijke nomaden, ondernemende mensen die niet locatiegebonden werken.
Eduard Schaepman
Stichter en topman Tribes

Stichter Eduard Schaepman mikt op middellange termijn op tien vestigingen in het Brusselse en bereidt ook expansie naar Antwerpen en Gent voor. Een vestiging vergt gemiddeld 1,5 tot 2 miljoen euro aan investeringen.

De excentrieke Nederlander, die jarenlang Benelux-CEO was van de Brits-Luxemburgse flexwerkpionier Regus, richtte Tribes pas 2,5 jaar geleden op. Hij kreeg daarbij financiële steun van onder meer Philip Cracco.

De bekende West-Vlaamse ondernemer stapte een jaar geleden weer uit het kapitaal, toen het Amerikaanse investeringsfonds Oaktree Capital voor een geheim bedrag de meerderheid kocht. Het nieuwe aandeelhouderschap legt de lat hoog. Tribes mikt op een wereldwijd franchisingnetwerk van 2.000 vestigingen in de komende tien jaar.

Zakelijke nomaden

Schaepman: ‘We richten ons tot de zakelijke nomaden van nu, ondernemende mensen die niet locatiegebonden werken en alleen maar hun laptop, hun gsm en snel internet nodig hebben. We schatten dat er daar 800.000 van zijn in België. Denk maar aan de vele lobbyisten rond de Europese instellingen. Maar we huisvesten bijvoorbeeld ook een zelfstandig psychologe. Bedrijven als Groupon werken met ons omdat ze zo flexibel kunnen uitbreiden of inkrimpen.’

WeWork, flexwerkgigant van 17 miljard euro

De haast van Tribes en Spaces op de Brusselse markt heeft wellicht te maken met de mogelijke komst van de wereldwijde marktleider WeWork, goed voor 203 locaties in 50 steden.

Het vijf jaar oude bedrijf uit New York is aan een indrukwekkende opmars bezig op meerdere continenten. Geld vormt geen probleem: WeWork haalde onlangs omgerekend 655 miljoen euro op. Dat bedrag komt boven op de injectie van 259 miljoen euro door het Japanse SoftBank Group eerder dit jaar.

De jongste kapitaalronde waardeert WeWork op 14,5 tot 17 miljard euro, waarmee het een van de waardevolste vijf start-ups ter wereld is.

Een direct gevolg van de SoftBank-investering is de aangekondigde uitrol van 20 flexkantoren in Tokio volgend jaar. Net als in de VS, waar WeWork onder meer General Electric en het consultancybedrijf KPMG huisvest, mikt de flexkantoorgroep niet alleen op freelancers en start-ups, maar ook op grote bedrijven. Ook elders in Azië en in Latijns-Amerika smeedt het bedrijf expansieplannen.

In Europa heeft WeWork onder meer 20 vestigingen in Londen, twee in Amsterdam en twee in Parijs. In de sector wordt gefluisterd dat de Amerikaanse reus ook in Brussel naar een locatie speurt. Het bedrijf zelf zegt dat er op dit moment niets te melden valt.

Typisch voor Tribes is dat de inrichting van elk kantoor geïnspireerd is op de cultuurelementen van een nomadische stam. Een instapabonnement kost 150 euro per maand, beduidend meer dan een ‘basic’ Regus-kantoor. In ruil kan de klant onder meer gebruikmaken van de koffiebar, het restaurant, de bibliotheek, een fitness en een postdienst.

‘We zitten in het hoge segment. Vergelijk het met de hotelindustrie. Voor elk budget is er een markt. Een bezettingsgraad van meer dan 80 procent is ons streefdoel, vanaf 60 procent zitten we oké.’

Regus

Ook Regus blijft uitbreiden in België. Het bedrijf is wellicht vooral bekend van zijn zowat 30 ‘business centres’ langs de snelwegen, waar autopendelaars kunnen werken in plaats van in de file te staan. Roeselare is de jongste aanwinst. Daarnaast baat het bedrijf ook werkplekken uit in acht treinstations. ‘Die kennen een wisselend succes’, zegt Regus.

‘Terwijl dat in het buitenland heel vlot loopt, zijn de Belgische treinpendelaars ons nog aan het ontdekken.’ Opmerkelijk is dat de Leuvense vestiging grotendeels ingepalmd wordt door de start-up Datacamp. ‘Geen probleem’, luidt het bij Regus. ‘Het bewijst hoe flexibel onze dienst is.’

Regus kocht twee jaar geleden de Nederlandse coworkingformule Spaces, die net als Tribes veel aandacht schenkt aan design. Spaces opent in oktober zijn eerste Belgische vestiging in Diegem, nabij Brussels Airport. Wellicht komt er ook een in het Post X-gebouw tegenover het station Antwerpen-Berchem. Regus bevestigt dat het mikt op meerdere Belgische Spaces-vestigingen, zonder details te geven.

Coworking

Tribes en Spaces proberen elk een community van creatievelingen te creëren en komen zo in het vaarwater van Brusselse coworkingplaatsen voor start-ups, zoals Betacowork in Etterbeek, of Hive5 van de hr-dienstverlener Securex.

Al is het volgens techondernemer Toon Vanagt, mede-eigenaar van Betacowork, nog afwachten of de zaakvoerders van de nieuwe franchiseketens een gelijkaardige stimulerende omgeving kunnen creëren voor startende ondernemers. ‘Bij co-working, zoals bij ons, ontstaat een community, waarbij de deelnemers elkaar versterken. Nieuwe werkkrachten, een zakelijke partner, een vertaler of nieuwe klanten, je kan ze bij ons allemaal vinden rond de koffie.’

Zowel flexwerken (een tijdelijk bureau) als coworking (een vast bureau bij andere cowerkers) zal aan belang winnen, verwacht Vanagt. ‘Ook thuiswerk maakt opgang, maar de mens blijft een sociaal wezen. Op flexibele werkplekken word je geïnspireerd, is er meer sociale druk om te werken en word je niet afgeleid door huishoudelijke taken.’

De ontwikkelingsmaatschappij Citydev Brussels verwacht dat in 2017 de leegstand in de Brusselse kantoren zal toenemen. Volgens Vanagt hebben nog niet alle traditionele kantooreigenaars door hoe ‘het nieuwe werken’ de huurmarkt aan het veranderen is. ‘Sommigen schieten wakker en bieden soepele huurcontracten aan. De markt van flexkantoren is nog jong en gefragmenteerd. Er zal zeker nog een moment van consolidatie komen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud