Advertentie

Jack Ma rijkste Chinees na beursgang Alibaba

Jack Ma bij de beursgang van Alibaba vorige week ©AFP

In een nieuwe lijst van de rijkste Chinezen prijkt Alibaba-oprichter Jack Ma helemaal bovenaan. Ma beschikt over een vermogen van 25 miljard dollar.

Dankzij de onlineretailer Alibaba, de grootste beursgang ooit, zag Jack Ma (50) ook zijn persoonlijke vermogen flink toenemen.

Volgens het magazine Hurun Report – bekend van zijn jaarlijkse richlist – mag de Alibaba-man zich de rijkste persoon van China noemen. Hij heeft een vermogen van 25 miljard dollar. Dat is iets meer dan 19,5 miljard euro.

Miljard dollar
1 * Jack Ma Yun - Alibaba (IT) 25 (+500%)
2 ↓ Wang Jianlin - Wanda (Vastgoed) 24.2  (+7%)
3 * Li Hejun - Hanergy (Groene Energie) 20.8 (+862%)
3 ↓ Zong Qinghou - Wahaha (Voeding) 20.8 (+9%)
5 ↓ Pony Ma Huateng - Tencent (IT) 18.1 (+75%)

‘Jack Ma is de elfde nummer 1 die we gehad hebben in zestien jaar tijd’, zei de directeur van Hurun Report, Rupert Hoogewerf, aan de South China Moning Post.

‘Dat bevestigt de dynamiek van de Chinese economie en toont het groeipotentieel van Chinese bedrijven. Tien jaar geleden waren er drie Chinese dollarmiljardairs. Nu 354.’

Van de top tien zijn er vijf die hun geld verdienden dankzij het internet. Naast Jack Ma duikt ook Pony Ma, de topman van Tencent – China’s meest bezochte internetportaal –  op in de lijst. Verder ook Robin Li van de zoekmachine Baidu en Richard Liu Qiangdong van de onlineretailer JD.com.

Van de zes rijksten spreken er drie vloeiend Engels. Dat was vroeger niet het geval. Het toont de internationalisering aan van de Chinese economie.

 

Voor het eerst duikt er iemand in de top 3 op die zijn fortuin verdiende met hernieuwbare energie: Li Hejun van Hanergy.

 

In vergelijking met vorig jaar duiken er vijf nieuwe gezichten op in de top 10. De Chinese economie blijft dynamisch.

 

Van de top tien behoren er zeven tot de meest gevolgde personen op sociale media in China. Er wordt geluisterd naar deze mensen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud