Advertentie
analyse

Jef Colruyt best betaalde voorzitter Bel20-bedrijf

©BELGA

In zijn hoedanigheid van voorzitter van de raad van bestuur van de supermarktketen Colruyt passeert Jef Colruyt drie keer langs de kassa. Daardoor is hij hij de best betaalde voorzitter van alle Bel20-bedrijven.

Als voorzitter van de raad van bestuur van de Colruyt-groep , een functie die hij uitoefent in naam van de familiale holding Anima, kreeg Jef Colruyt in 2014 270.000 euro. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Als gewone bestuurder kreeg hij ook nog 90.000 euro. En als bestuurder die een van de referentie-aandeelhouders vertegenwoordigt, kreeg hij daar een tantième van 991.840 euro bovenop. Samen maakt dat 1,35 miljoen euro, wat van hem de best betaalde voorzitter van een Bel20-bedrijf maakt.

Jef Colruyt draagt bij de Colruyt-groep ook nog een ander petje. Hij is eveneens CEO. Daarvoor krijgt hij een salaris van 1,25 miljoen euro. Dat brengt zijn totale vergoeding op 2,6 miljoen euro. Daarmee is Jef Colruyt echter niet de grootste verdiener in de Bel20-bedrijven . Roch Doliveux, de topman van farmagroep UCB , ontving vorig jaar een totale remuneratie van bijna 7 miljoen euro.

©Mediafin

Als de tantième van Jef Colruyt buiten beschouwing wordt gelaten was Thomas Leysen, van KBC , in 2014 de best betaalde bestuursvoorzitter, met een vergoeding van 500.000 euro. Daarmee verdient Leysen als niet-uitvoerend voorzitter meer dan wat Koen Van Gerven krijgt als CEO van het Bpost , ook een Bel20-bedrijf.

Roland D’Ieteren, van de autogroep D’Ieteren , volgt op de tweede plaats met een vergoeding van 430.910 euro. Bert De Graeve en zijn voorganger Paul Buysse kregen voor hun voorzittersmandaat bij de staaldraadfabrikant Bekaert vorig jaar samen 360.000 euro.

De gemiddelde vergoeding voor de voorzitter van een Bel20-bedrijf kwam uit op 208.627 euro. Dat is nagenoeg hetzelfde als in 2013. De remuneratie van de bestuursvoorzitters schommelt gewoonlijk niet fel van jaar tot jaar, omdat in hun remuneratiepakket geen variabel deel zit (behalve soms een presentiegeld voor aanwezigheid op de vergaderingen).

De royaalst vergoede voorzitters zijn te vinden aan het hoofd van beursgenoteerde bedrijven met familiale referentie-aandeelhouders, zoals KBC, D’Ieteren, Colruyt, Bekaert, Solvay en GBL.

De royaalst vergoede voorzitters zijn te vinden aan het hoofd van beursgenoteerde bedrijven met familiale referentie-aandeelhouders, zoals KBC, D’Ieteren, Colruyt, Bekaert, Solvay en GBL , leren de remuneratieverslagen van de Bel20-bedrijven. Maar er zijn uitzonderingen. Jacques Delen kreeg als voorzitter van de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren ‘slechts’ een vergoeding van 67.200 euro. Maar Jacques Delen krijgt nog wel een extraatje van 540.500 euro als voorzitter van het directiecomité van Bank Delen, een dochtermaatschappij van AvH.

En Kees Storm is met een vergoeding van 171.000 euro als voorzitter van AB InBev , het grootste beursgenoteerde bedrijf in ons land, geen topper. Maar bij AB InBev krijgen de bestuurders, in strijd met de aanbevelingen van de Belgische Corporate Governance Code, ook aandelenwarants. Die kunnen de bestuurders aardig wat opleveren bij een stijgende beurskoers van AB InBev.

Opvallend is dat Françoise Masai als voorzitter van de raad van bestuur van Bpost - ze volgde daar vorig jaar Martine Durez op - amper een derde verdient van wat Stefaan De Clerck bij dat andere overheidsbedrijf Belgacom opstrijkt. Dat De Clerck zijn vergoeding in 2014 zag verdubbelen, komt omdat het pas zijn eerste volledige jaar als voorzitter was.

Bpost en Elia zijn de Bel20-bedrijven die hun voorzitter het karigst vergoeden. Al dan niet toevallig gaat het om twee vrouwen, Françoise Masai bij Bpost en Myriam Maes bij Elia.

Gérard Mestrallet, van het Franse GDF Suez , is samen met Jef Colruyt in de Bel20-bedrijven de enige die zijn functie van CEO cumuleert met die van voorzitter van de raad van bestuur. Maar in tegenstelling tot Jef Colruyt krijgt Mestrallet geen extra vergoeding voor het voorzitterschap. Als CEO verdiende hij vorig jaar 1,78 miljoen euro.

Thomas Leysen combineert het voorzitterschap van KBC met dat van Umicore, wat hem nog eens 123.038 euro - die vergoeding omvat zijn bedrijfswagen - oplevert. Bert De Graeve zit de raad van bestuur voor bij Bekaert én Telenet .

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud