Advertentie
Advertentie

KBC heeft duurste raad van bestuur, Bpost goedkoopste

©Photo News

Van de grote beursgenoteerde bedrijven in ons land, heeft de bank-verzekeraar KBC de duurste raad van bestuur. De kostprijs ervan bedraagt 2,35 miljoen euro.

KBC heeft met voorsprong de duurste raad van bestuur. Dat is het gevolg van drie factoren. Eén: KBC heeft de duurste voorzitter. Twee: de bank-verzekeraar heeft met 14 niet-uitvoerende bestuurders een bijzonder uitgebreide raad. Drie: KBC betaalt de hoogste gemiddelde vergoeding - 132.523 euro - aan zijn gewone bestuurders.

GBL, de investeringsmaatschappij van Albert Frère, staat met een kostprijs van 1,79 miljoen voor zijn raad van bestuur op de tweede plaats. Het dankt die voor een belangrijk stuk ook aan de uitgebreidheid van zijn raad van bestuur. De raad van GBL telt 15 niet-uitvoerende leden.

D’Ieteren komt op de derde plaats met een raad van bestuur die 1,59 miljoen euro kost. De verklaring: een hoge vergoeding voor de voorzitter en veel (13) bestuurders.

©Mediafin

Het overheidsbedrijf Bpost trok vorig jaar 373.973 euro uit om zijn bestuurders te vergoeden. Het heeft daarmee de goedkoopste raad van bestuur. Belgacom, dat andere overheidsbedrijf, heeft een raad van bestuur die tweeënhalve keer zo duur is: 975.250 euro. Belgacom heeft wel twee bestuurders meer dan Bpost. Maar een bestuurder bij Belgacom krijgt een vergoeding die gemiddeld dubbel zo hoog ligt als die van een bestuurder bij Bpost. Het postbedrijf is, in de groep van de Bel20-bedrijven, het zuinigst met zijn bestuurdersvergoedingen.

De supermarktketen Colruyt trekt jaarlijks 990.000 euro uit als vergoeding voor zijn raad van bestuur. Maar de vier bestuurders die de referentie-aandeelhouders vertegenwoordigen, krijgen daar een winstdeelname van samen 3,5 miljoen euro bovenop.

1,01 miljoen
De bestuurders van de Bel20-bedrijven kregen vorig jaar gemiddeld 1,01 miljoen euro als vergoeding.

Met een kostprijs van 1,23 miljoen euro voor zijn raad van bestuur zit de biergroep AB InBev net boven het gemiddelde van 1,01 miljoen euro.

De gemiddelde vergoeding voor een gewone bestuurder van een Bel20-bedrijf kwam in 2014 uit op 75.551 euro. Dat is 8 procent meer dan de gemiddelde vergoeding van 69.908 euro in 2013.

De hoogste vergoedingen worden betaald in de financiële sector: 132.523 euro bij KBC, en 149.917 euro bij de verzekeringsgroep Ageas. Albert Frère is bij GBL ook gul voor wie hij in zijn raad van bestuur uitnodigt. Een zit bij GBL leverde in 2014 gemiddeld 109.064 euro op.

De Bel20-bedrijven hanteren verschillende systemen om hun bestuurders te vergoeden. In een aantal bedrijven krijgen de bestuurders een vaste forfaitaire vergoeding, en soms een extra vergoeding daar bovenop als ze lid zijn van comités zoals het auditcomité of het remuneratiecomité. Want dat brengt voor de betrokken bestuurders natuurlijk extra werk mee. Sommige bedrijven maken de vergoeding ook gedeeltelijk afhankelijk van de aanwezigheid op de vergaderingen van de raad en de comités.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud