1. Ondernemen
 2. Management & Ondernemerschap

Liveblog | Hack Belgium: drie dagen om België te veranderen

Een duizendtal deelnemers gaan donderdag, vrijdag en zaterdag in Brussel tijdens een hackathon twaalf economische en maatschappelijke vraagstukken te lijf. Zaterdag is de laatste dag en kiest een jury de interessantste projecten uit.
 • Energie, Onderwijs, Oceanen, Gezondheid, Media en Werk op het podium

  Uiteindelijk kwamen de winnende teams voor zes uitdagingen op het podium. Hun projecten geven een goed beeld van de de oplossingen die op HackBelgium de voorbije drie dagen werden bijeengedacht. 

  Voor de uitdaging 'energie' is de finalist het team 'Hacking the LEAF'. Zij bogen zich over de opwarming van de aarde en de uitstoot van koolstofdioxide. Zij willen kunstbladeren ontwikkelen op basis van afval. Voor een werkend prototype, tegen 2019, is er twee miljoen euro nodig. Een demofabriek komt op 15 miljoen euro. Tegen 2025 zien ze een fabriek mogelijk aan de Antwerpse haven.  

  Onderwijs werd vertegenwoordigd door het team Dynamic Schools. 'It takes a village to raise a child', zo luidt het gezegde. De gemeenschap rond de school moet helpen, was de vertaling door dit team. Dus ook buren, bedrijven, auroriteiten. Zij bouwen een online platform om scholen te matchen met gepassioneerde mensen. Zij kunnen inspelen op projecten die door de school en de kinderen worden voorgesteld. De 'gemeenschapsopvoeders' krijgen niet alleen een sticker, maar ook een rating in de app. 

  De oceanen worden aangepakt door het Seasick team. Er is veel data over plastic in de zee maar er wordt niets aan gedaan. Deze groep wil een app bouwen om het afval te visualiseren. Kustbewoners worden aangezet om het afval in containers te gooien. Schepen kunnen plastic soups' melden via de app. 

  In de gezondheidszorg wil team Jentl kinderen helpen met een gamingapp. Een avatar legt de behandeling uit aan kankerpatiëntjes en leidt hen rond in het ziekenhuis. Ze krijgen antwoorden op vragen maar ook gamepunten voor elk deel van de behandeling dat wordt afgewerkt. 

  In de media wil Citizen's Press Agency open data ontsluiten en burgers, studenten en journalisten daar verhalen laten mee maken. Artikels worden gecheckt door andere auteurs op de site en eventueel goedgekeurd, om vervolgens gepubliceerd te worden. In een eerste fase kunnen andere media die verhalen kopen, na zeven dagen worden ze beschikbaar gesteld voor iedereen. 

  Voor de uitdaging werk werd door team Isabella een app voorgesteld die voor nieuwe werknemers de af te leggen weg in kaart brengt, vragen beantwoordt en de nieuwe werknemers in contact brengt met collega's. Ook hier wordt voor een game-look gekozen. 

 • Kiezen voor projecten

  Terwijl elders op Hack Belgium projecten werden voorgesteld over werk, gezondheid, oceanen en de andere grote uitdagingen, mocht De Tijd in de jury zetelen voor de mediaprojecten. Er waren drie projecten: een agentschap voor burgerjournalistiek dat op basis van open data aan onderzoeksjournalistiek zou doen, een app die toelaat om samen met anderen te kijken naar producties op VRT, Netflix, YouTube of andere media (eventueel samen met een acteur) en een app die je audio-apps zou bundelen en zou inschatten wat je aan het doen bent om je de juiste podcast of song te laten horen die past bij de omstandigheden (druk of traag verkeer, joggen of fietsen...). Dat de beste moge winnen! Uiteindelijk zullen de winnaars van elke uitdaging voor de finale plaatsen strijden. 

  De criteria zijn de kwaliteit van de presentatie, de mate waarin het project de specifieke uitdaging oplost, de mate waarin het project leefbaar is, en hoe vernieuwend het is. 

  ©rv

 • Laatste voorbereidingen

  Zaterdagochtend, de derde dag van deze driedaagse hackathon. De teams tweaken hun projecten nog, straks oefenen ze nog in het presenteren van hun plannen voor een jury (het 'pitchen'). Dit team werkt aan een mediaproject dat te maken heeft met data-checken. Wat ze precies hebben bedacht en hoe concreet het allemaal wordt, horen we straks. 

  Een team op Hack Belgium legt de laatste hand aan een project. ©rv

  De voorbije dagen is in elk geval al duchtig nagedacht over data in tijden van fake nieuws. 

  ©rv

  Wat gebeurt er eigenlijk na de verkiezing - vanavond - van de interessantste projecten? Zowel de innovatiehub Imec, de consultant in Mode en Design MAD, Start it @KBC als de Franstalige zelfstandigenorganisatie UCM geven de deelnemers uitleg hoe ze bij hen terecht kunnen om projecten concreet, in de echte wereld, uit te werken. 

 • Klaar om te pitchen?

  'Hoe het tot nu toe loopt? Fantastisch!', roept organisator Leo Exter wanneer we naar zijn reactie polsen. ‘Vandaag was de dag om te werken, en ik denk dat we wel kunnen stellen dat dat gebeurd is. De vage ideeën van deze ochtend zijn op een paar uur tijd heuse concepten geworden door goed na te denken over de technologieën die men wil gebruiken en hoe er vervolgens een business van kan gemaakt worden.’

  Straks zal Exter op het hoofdpodium tonen hoe een goede pitch in elkaar steekt, zodat de deelnemers geïnspireerd huiswaarts kunnen keren. Morgen is het namelijk aan hen en worden ze op korte tijd klaargestoomd om zelf een spetterende presentatie in elkaar te boksen. Dat zal nodig zijn, want ‘s avonds krijgen alle teams 20 minuten om de jury te overtuigen.

 • Meer dan een schoolopdracht

  Overal in Tour & Taxis zitten groepjes bijeen om aan het einde van de dag de koppen nog eens bij elkaar te steken. Manon en Lise plakken nog snel wat post-its op de vellen papier die voor hen liggen. ‘We leerden elkaar pas gisterenavond kennen, maar vormden al snel samen een team. Vandaag volgden we onder andere een sessie over storytelling, waarin we leerden hoe je de aandacht van klanten of investeerders moet vastgrijpen.’

  De twee willen traditionele CV’s heruitvinden. ‘Die zijn nog te veel gefocust op werkervaring, en te weinig op skills en persoonlijkheid.’

  Het project sluit naadloos aan bij dat van enkele jongeren die wat verderop zitten. Rani, Mathilde, Maud, Lien en Marie studeren agogische wetenschappen aan de VUB en werken aan een applicatie voor studenten. ‘Daarop kunnen ze niet alleen plekken vinden om te studeren, maar ook medestudenten die hen kunnen helpen wanneer ze vragen over de leerstof hebben. Wie anderen hulp biedt krijgt in ruil een vermelding op LinkedIn, wat dan weer interessant is voor potentiële werkgevers.’

  De vijf hebben vandaag vooral met experts gepraat om morgen met een waterdichte pitch naar de jury te kunnen trekken. ‘We zijn hier alle drie de dagen aanwezig voor een schoolopdracht. De voorbije jaren moesten studenten op school een eigen project zoals onze app bedenken, maar volgens ons krijg je veel betere ideeën als je zoals hier met mensen uit het werkveld kan samenwerken. Door met de experts te kunnen praten hebben we al veel meer geleerd dan we in de klaslokalen hadden kunnen doen.’

 • Hackende politici

  Philippe Muyters kroop mee rond de brainstormtafel ©Thomas Smolders

  Hoog bezoek op de tweede dag van Hack Belgium, want enkele politici komen kijken hoe de toekomst van België eruit zou kunnen zien. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo bijvoorbeeld. In een van de zaaltjes op het terrein geeft hij een korte lezing over hoe we met z’n allen levenslang moeten leren. Een belangrijke factor daarin, zo leren we, is de toekomst tot onderwijs.


  Die vormt nu soms nog een drempel, maar ook daar wordt op Hack Belgium aan gewerkt. Dat mocht Philippe Muyters ontdekken. De Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie schoof op Hack Belgium aan bij een groepje dat rond onderwijs werkt. Trots tonen ze de minister het Business Model Canvas van de ‘open school’ die ze bedacht hebben. Met hun initiatief willen ze bedrijven en scholen dichter bij elkaar brengen. Muyters, in een ver verleden gedelegeerd bestuurder bij de werkgeversorganisatie VOKA, luistert geamuseerd. ‘Misschien moeten jullie nog beter proberen nagaan wat de drijfveren van de verschillende stakeholders kunnen zijn om in te stappen in jullie project’, adviseert hij het team. De pitch aan de minister is een ideale opwarmer voor de échte pitch die morgen volgt.


  Zowel Muyters als De Croo zijn het erover eens dat initiatieven als Hack Belgium aangeven hoe ondernemers anno 2018 moeten redeneren. ‘Er zijn weinig ondernemers die een idee vinden door in hun eentje op een berg te zitten’, aldus De Croo. ‘Als je iets origineels hebt, heb je al snel de neiging om dat voor jezelf te houden’, zegt Muyters. ‘Terwijl het delen van ideeën steeds belangrijker wordt. Op dagen zoals deze zie je dat je met multidisciplinaire teams een pak meer kan bereiken.’

  Alexander De Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post. ©Thomas Smolders

 • Slimme tuin

  Op Hack Belgium kan het moeilijk anders of er vallen demonstraties te bekijken waarbij kennis wordt gemaakt met virtual reality, hologrammen, 3D-printing, maar ook urban agriculture kan niet ontbreken. Planthive is volop geld aan het ophalen op het crowdfinancingplatform  Indiegogo en biedt de internet of things aan voor uw pogingen om aan kleinschalige landbouw te doen. 

  De slimme tuin met de initiatiefnemers Yanni Garcia Postigo en Vasileios Vallas. ©rv

  Ze zijn bepaald niet de eersten om zo'n slimme tuin op de markt te brengen, maar maken zich sterk dat hun product mooier is en meer mogelijkheden heeft dan de concurrentie. Ze beloven ook dat kopers niet gedwongen worden om achteraf (te) dure capsules te blijven kopen voor een volgende oogst. Het tuintje komt met de nodige sensoren, led-lampjes en app en biedt ruimte voor eigen experimenten. 

  Wat je er kan bijkopen is een Remote Sensing Camera waardoor je planten het tijdperk van de artificiële intelligentie binnentreden: de gezondheid van het groen wordt geanalyseerd op basis van camerabeelden en de klimaatregeling van het slimme tuintje wordt dan in functie daarvan aangepast. 

  De prijzen variëren van 299 euro voor een basismodel op Indiegogo tot 379 euro voor het topmodel met de camera inbegrepen. Is het de moeite? Geen idee, de redactie probeerde het ding nog niet uit. Als het project succes kent, willen ze bij Indiegogo de slimme tuin in de vorm van veel grotere kasten aanbieden. Wat ze inmiddels leren over sensoren en AI kan ook zijn weg vinden naar de professionele landbouwsector. 

 • ©Thomas Smolders

  De bezoekers van Hack Belgium kunnen niet alleen via lezingen een hoop interessante technologieën ontdekken, ze kunnen er ook zelf mee aan de slag. Door via virtual reality een potje te gamen, bijvoorbeeld.

 • iPhonetelevisie

  Filmt de VRT voortaan op grote evenementen via iPhones? ©Thomas Smolders

  Op het middenplein van Hack Belgium zijn vier statieven geïnstalleerd. Daarop staan geen zware camera's, maar iPhones. Het is de studio van VRT Sandbox, de afdeling van de openbare omroep die nadenkt over de toekomst van media. Dat doet ze door actief samen te werken met media- en techstartups.

  'We zijn hier op Hack Belgium om na te gaan of we ook op een andere manier kunnen capteren. Voor grote evenementen wordt nog steeds met vrachtwagens vol apparatuur gewerkt, maar om online televisie te maken is dat niet altijd nodig', zegt Karel De Bondt.

  De beelden van de iPhones komen toe op een grote tablet, waar ze meteen gemonteerd worden tot een professionele livestream. Wie die wil volgen kan terecht op de sociale media-kanalen van Hack Belgium.

 • Audio reality

  Daar waar de klemtoon in de workshops gisteren op de verschillende thema’s als mobiliteit en onderwijs lag, ligt die vandaag op specifieke technologieën. Van virtual reality en drones tot biotechnologie en het internet of things.


  In die laatste sessie zitten Dries en Aline druk notities te nemen. ‘We kenden elkaar vooraf nog niet en zijn eerder toevallig samen met drie anderen een groep geworden’, zegt Dries. ‘Ons project draait rond audio reality. De achterliggende gedachte is dat de content die mensen luisteren - denk maar aan muziek of podcasts - aangepast wordt aan externe factoren. Denk maar aan je omgeving, het verkeer of je hartslag’, zegt Aline.


  ‘We wisten nog niet zo goed welke technologieën we daarvoor het beste kunnen gebruiken. Daarom hebben we onze groep opgesplitst, zodat we zo veel mogelijk sessies kunnen meepikken. Daarnet merkte ik dat artificial intelligence niet echt is waar we nood aan hebben, maar de sensoren die in de workshop rond internet of things aan bod komen zijn voor ons project al een pak relevanter.’

 • Bijschaven

  Tijd voor dag twee van Hack Belgium! Na een goed ontbijt en een korte briefing gaan de teams vandaag opnieuw aan de slag.

  Gisterenavond werden de beste ideeën die tijdens de challenge-workshops bedacht werden verzameld door de experts. Van een concept voor een applicatie die het mobiliteitsprobleem kan oplossen tot een apparaat dat het onderwijs zal verbeteren: alles passeerde de revue.

  Vervolgens werden teams gevormd en kon iedereen zich aanmelden om mee te helpen aan een project naar zijn of haar keuze. Dat gebeurt vandaag aan de hand van workshops en het bedenken van een business model. Op het einde van de dag wordt vooruitgeblikt naar morgen, wanneer alle projecten tijdens een pitch moment aan de jury worden voorgesteld.

 • Impressies eerste dag

  Je kan onze impressies van de eerste dag van deze driedaagse hackathon nog eens lezen in dit artikel

 • 'U bezit voortaan uw eigen data'

  De Europese General Data Protection Regulation (GDPR) bezorgt bedrijven en overheden de nodige stress. De manier waarop ze met onze data omgaan gaat drastisch veranderen. Weinig mensen kunnen de essentie van GDPR zo helder uitleggen als Dimitri Verhelst van de startup Juru ('you are you'). We ontmoetten hem in de coulissen van de uitdaging Open, Fast and Safe Finance, maar we hadden het vooral over het algemenere probleem van de persoonlijke data. 

  De in Niel gevestigde startup won eind maart de prestigieuze Amerikaanse startupcompetitie KNOW Identity van One World Identity, een Californische onderneming die zich toelegt op cybersecurity, e-commerce en risicomanagement. Hun 'pitch' werd de beste gevonden, gewaardeerd op sociale impact, schaalbaarheid en innovatie

  Eind vorig jaar sleepte Juru ook een contract in de wacht als technologieleverancier voor de 'Privacy Engine' van het Antwerpse Digipolis. Die 'Privacy Engine' is een open platform dat de stad Antwerpen moet toelaten te voldoen aan de GDPR-regels. 

  'GDPR betekent in essentie dat je eigenaar bent van je eigen data', aldus Verhelst. Bedrijven gaan daar moeten leren mee leven. In de wereld van GDPR en technologie zoals blockchain gaan mensen een persoonlijke dataportefeuille hebben met geverifieerde data zoals die nu op uw identiteitskaart staan maar aangevuld met gegevens zoals bloedgroep, rijbewijs, favoriete kleur en wat je maar kan bedenken. 

  Stel dat een festival wil weten of je een ticket hebt en ook nog eens ouder dan 18 bent, dan kan je specifiek die data delen met de festivalorganisatoren, zonder dat ze toegang krijgen tot andere gegevens zoals je naam.

  Zo'n dataportefeuille kan zich uitstrekken naar slimme toestellen. Stel dat je een slimme ijskast hebt die laat weten welke producten uitgeput geraken, dan kan je die gegevens vervolledigen met informatie over je allergie en voedselvoorkeuren om dat te delen met de supermarkt van je keuze. Maar je kan dat delen ook te allen tijde stoppen, waarbij die data niet meer toegankelijk zijn voor de supermarkt. 

  Verhelst ziet ook grote mogelijkheden voor HR. De 'persoonlijke dataportefeuille' zou ook gegevens over je bekwaamheden kunnen bevatten, en dus niet enkel diploma's. Opnieuw kunnen die gegevens worden uitgewisseld met organisaties, zonder dat die daarom een kijk moeten krijgen op al je andere persoonlijke data. 

  Verhelst blijft er pragmatisch bij. 'Blockchain lost niet alles op. Maar de regulering over GDPR is een stimulans voor innovatie', zo besluit hij. 

 • Datajournalistiek

  Ook De Tijd is aanwezig in een van de workshops op Hack Belgium. Digital newsroom manager Roland Legrand en Hoofd Multimedia Andries Fluit onderzoeken er samen met het publiek na te gaan hoe we via data kunnen aanwenden om aan kwaliteitsjournalistiek te doen.

  Data die bijvoorbeeld in kaart kan brengen hoe de overheid geld verdient en waar het dat vervolgens aan spendeert. Maar hoe begin je daar best aan? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat al die data nadien op een aangename manier gevisualiseerd worden? Al snel worden de post-its bovengehaald om ideeën te bedenken.  

  In een hoek van de zaal kijkt Floris Daelemans, die bij de VRT onderzoek naar innovatie doet, tevreden toe. Hij is aangesteld als de verantwoordelijke voor het Media-parcours. 'Straks verzamelen we alle interessante ideeën die doorheen de dag in verschillende workshops bedacht zijn. Die vormen het vertrekpunt voor de tweede dag van Hack Belgium, wanneer verschillende teams ze dieper zullen uitwerken.'

 • Mechelen 2.0

  Ook Bart Somers is van de partij op Hack Belgium ©Thomas Smolders

  ‘Stel dat je vier mensen moet meenemen naar een diner en dat die personen elk een andere achtergrond moeten hebben. Wie neem je mee?’ Die vraag staat op het scherm waar een dertigtal aanwezigen bijeenkomen voor een sessie die rond inclusiviteit draait.

  Soms draait het namelijk niet om concrete oplossingen, maar om de manier waarop men naar een probleem kijkt
  Bart Somers
  Burgemeester Mechelen

  Bij de mensen in de zaal zit ook Bart Somers, de burgemeester van Mechelen. Vaak wordt de stad - met inwoners van 138 verschillende nationaliteiten - aangehaald als voorbeeld van hoe zo’n inclusieve samenleving eruit moet zien. ‘Toch kampen ook wij nog met vraagstukken,’ zegt Somers, ‘maar daarvoor ben ik hier. Soms draait het namelijk niet om concrete oplossingen, maar om de manier waarop men naar een probleem kijkt. Doordat wij dagelijks met die vraagstukken bezig zijn, zijn we misschien vastgeroest. Hopelijk kunnen de jongeren hier in de zaal me helpen om te ontdekken hoe mensen niet naast maar met elkaar kunnen leven.’

  Net als in de voorbije workshops moeten de deelnemers in eerste instantie individueel zo veel mogelijk originele potentiële oplossingen bedenken. Na een kwartier wordt in groep overlegd welke realistischer zijn dan de andere - al gebeurt dat vaak al na enkele minuten. ‘Wat schrijf jij op?’, fluistert iemand tegen haar buurvrouw. Vervolgens ontspint een discussie over de antikraakwetten en worden interessante initiatieven uit het buitenland aangehaald. Ook Bart Somers zit in een groepje met enkele jongeren waar druk gediscussieerd wordt nog voor het startsein daarvoor gegeven is. De kans is niet onbestaande dat het Mechelen van de toekomst vandaag in Tour&Taxis bedacht wordt.

   

 • VDAB en Forem zoeken ideeën voor de NEET-generatie

  Een NEET is een jongere die 'Not in Education, Employment of Training' is, die dus niet werkt noch studeert. En daar mogelijk ook geen ambitie toe heeft. Hoe los je dat op als arbeidsbemiddelaar? De top van de VDAB en van de Franstalige tegenhanger Forem hoopt ideeën te ontwikkelen op Hack Belgium. 

  FONS LEROY & YVES MAGNAN - MEANINGFUL WORK FOR ALL CHALLENGE CURATORS

 • Gezocht: KMO's

  Leo Exter, mede-oprichter van Hack Belgium, barst in lachen uit op de vraag of een nagenoeg perfect land zoals België nog moet 'gehackt' worden. 'Hacken' betekent hier 'verbeteren' op een radicaal nieuwe manier. Exter vindt dat België wel degelijk flink wat verbetering nodig heeft. Tegenover grote uitdagingen staat gelukkig ook nieuwe technologie zoals blockchain en artificiële intelligentie.

  Leo Exter, mede-oprichter van Hack Belgium ©Thierry du Bois

  Die moet toelaten op een heel nieuwe wijze met grote problemen zoals urbanistiek of gezondheid om te gaan. Wat er dan nog ontbreekt aan deze hackathon? Exter zou graag hebben dat meer KMO's deelnemen. Grote bedrijven sturen medewerkers naar hier, studenten (en universiteiten) vinden de weg naar de hackathon in toenemende mate, maar kleine en middelgrote ondernemingen zijn ondervertegenwoordigd.

  Een misverstand dat te maken heeft met het woordje 'hack' is dat hackathons enkel voor programmeurs zijn bedoeld. Een medewerkster van een universiteit zei ons net aangenaam verrast te zijn dat dit niet zo is. In workshops wordt wel over de mogelijkheden van nieuwe technologie gesproken, maar voor een gemengd publiek van technologen en generalisten. De bedoeling is in teams concrete projecten uit te werken waarbij die technologie aan bod komt - en zo'n team kan best mensen omvatten met verschillende soorten van expertise. 

 • Speelgoed

  Op een tafel in een van de ruimtes van Hack Belgium liggen een tiental zakjes vol LEGO. Die dienen niet als speelhoek voor kinderen, maar als basis voor een workshop. Aan de hand van LEGO Serious Play, een methodologie die gebruikt wordt om problemen op een creatievere manier op te lossen, gaan de twintig aanwezigen een uur lang aan de slag. ‘Het gaat niet om het spelen, maar om het visualiseren van oplossingen’, zegt product design expert Philippe Martens.

  Zo krijgen de deelnemers aanvankelijk makkelijke bouwopdrachten, die steeds moeilijker worden. Van ‘bouw een toren’ gaat het al snel naar ‘bouw een oplossing voor de belangrijkste uitdaging die de mensheid heeft’. Door die te visualiseren gaan deelnemers nadien veel beter herinneren wat anderen vertelden dan bij traditionele brainstormsessies, klinkt het.

  Waarom zou een volwassen persoon een werkdag opgeven om een uur met plastic blokjes te bouwen? ‘Ik vind het vooral belangrijk om de dingen eens van een andere kant te bekijken’, zegt Marie. In het dagelijks leven is ze ingenieur bij Elia, de transmissienetbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet. ‘Ik loop drie dagen op Hack Belgium rond, maar ik verwacht niet dat ik hier zaterdagavond met zeer concrete oplossingen of een nieuw bedrijf zal eindigen. Ik wil vooral geïnspireerd worden. Daarom volg ik hier ook geen workshops die draaien rond energie of andere zaken die met mijn job te maken hebben, omdat ik die misschien te eng zou benaderen.’

 • Iedere stad een eigen munt?

  Sommige workshops op Hack Belgium hebben een wel zeer cryptische naam. ‘Designing a New Humane Currency’, bijvoorbeeld. Die wordt geleid door Stef Kuypers van Happonomy, een vzw die onderzoek doet naar een economisch systeem dat het welzijn van de mens centraal stelt.

  ‘Iedereen springt tegenwoordig op cryptocurrencies en blockchain, maar er wordt te weinig stilgestaan bij het gedrag dat die creëren. Mensen gebruiken Bitcoin niet als een betaalmiddel, maar puur om te speculeren. Terwijl dat eigenlijk niet het doel zou mogen zijn van een munt.’

  Mensen gebruiken Bitcoin niet als een betaalmiddel, maar puur om te speculeren
  Stef Kuypers
  vzw Happonomy

  Daarom gaan de aanwezigen in de workshop op zoek naar een radicaal anders systeem. Een (crypto)munt die rekening houdt met wat verkeerd zou kunnen lopen en tegelijk positieve incentives met zich meebrengt.

  ‘Ons team bedacht de CityCoin’, zegt deelneemster Stefka. ‘Met die virtuele munt kunnen steden hun inwoners belonen als ze zich duurzaam gedragen door bijvoorbeeld de bus in plaats van de auto te nemen. In ruil kunnen ze die CityCoin gebruiken in lokale winkels. Of je die munt ook in andere steden zal kunnen gebruiken dan de stad waarin je hem verdiende? Zo ver hebben we nog niet gedacht’, zegt ze lachend.

 • Hack de haven

  Wim Stubbe van de Haven van Oostende legt een dertigtal deelnemers van Hack Belgium een uitdaging op. ©Thomas Smolders

  De eerste dag van Hack Belgium draait vooral rond het inspireren van de deelnemers. Dat gebeurt aan de hand van een reeks lezingen en workshops, waarin de twaalf uitdagingen centraal staan. Het mobiliteitsprobleem, bijvoorbeeld, of de toekomst van werk. Twee uitdagingen die rechtstreeks impact hebben op de Belgische havens, die goed zijn voor meer dan 200.000 banen. Er is nood aan uitbreiding en een antwoord op innovaties als blockchain en virtual reality, maar dat gaat niet altijd zonder slag of stoot.

  ‘Havens worden gezien als logistieke hubs, die vooral draaien rond het verplaatsen van goederen. Er wordt alleen naar de kwantiteit gekeken, en te weinig naar andere waarden’, klinkt het bij Wim Stubbe, business development manager bij de haven van Oostende. ‘Zo zou het een plek kunnen zijn waar nieuwe industrieën ontstaan.’

  Net als zijn collega’s bij de haven van Antwerpen – die ook op Hack Belgium aanwezig zijn – wordt hij met heel wat uitdagingen geconfronteerd. Het grote verschil is dat de budgetten in Oostende een pak lager liggen. Op vlak van gronden om uit te breiden bijvoorbeeld, moeten ze concurreren met lokale vastgoedbonzen die op korte termijn meer opbrengen. ‘Daarnaast is er een hoop regulering waar we mee te maken krijgen. Als we willen blijven meespelen op het internationaal toneel, moeten we met andere woorden slimmer worden.’

  De dertig aanwezigen in de sessie – een mix van mensen uit het werkveld, studenten en andere geïnteresseerden – luisteren geboeid toe. Wanneer Stubbe klaar zal zijn met de uiteenzetting is het namelijk aan hen. Hoe kunnen kleine havens slimmer zijn dan de concurrentie? Welke creatieve oplossing kan hen daarbij helpen?

  Brainstormingnota over de havens. ©rv

 • Twaalf grote uitdagingen

  Gedurende drie dagen gaan naar verwachting een duizendtal deelnemers in workshops en in kleine teams de grote problemen van deze tijd te lijf. De twaalf domeinen zijn urbanistiek, voeding, gezondheidszorg, media, onderwijs, mobiliteit, circulaire economie, ocenanen, werk, industrie, energie en financiën. 

  Je vraagt je misschien af: op drie dagen een project uitwerken dat de ambitie heeft innovatief te zijn, kan dat? Tijdens de eerste editie, in 2017, kwamen resultaten in uiteenlopende domeinen zoals jobperspectieven voor mensen in een midlife crisis tot de detectie van de ziekte van Alzheimer. 

  In deze blog brengen we de komende drie dagen verslag uit over de vorderingen van de deelnemers, die samenkomen op Tour&Taxis in Brussel. 

  Hack Belgium 2018 ©rv

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud