'Manager van de eeuw' Jack Welch overleden

Jack Welch. ©REUTERS

Jack Welch, de ingenieur die twee decennia aan het hoofd stond van General Electric, is zondag op 84-jarige leeftijd overleden.

De Amerikaanse zender CNBC, ooit een van de vele bedrijven uit de portefeuille van General Electric , stuurde het nieuws van zijn overlijden maandag de wereld in. Welch was in de jaren 80 en 90 een van de bekendste CEO's in de VS. De uitbouw van General Electric (GE) tot een conglomeraat met een enorme beurswaarde bezorgde hem de titel 'Manager van de eeuw', uitgereikt door het magazine Forbes. 

Conglomeraten met gediversifieerde activiteiten zijn vandaag niet meer in de mode, maar ten tijde van Welch floreerden ze wel. De zoon van een treinbestuurder kwam in 1981 aan het hoofd van General Electric, het bedrijf dat nog afstamt van de bekende uitvinder Thomas Edison.

Neutron Jack

Welch rationaliseerde het bedrijf, met fusies, structuurvereenvoudigingen en 100.000 afdankingen, waarvoor hij de bijnaam Neutron Jack kreeg, een verwijzing naar de neutronenbom die vooral mensen doodt maar gebouwen intact laat. In vijf jaar verkocht hij ook meer dan 200 activiteiten en sloot hij tientallen fabrieken.

Die plannen waren vooral bedoeld om aandeelhouderswaarde te creëren. Dat lukte goed: toen hij in 2001 werd opgevolgd was de beurswaarde van GE gestegen tot 410 miljard dollar. Een veelvoud van de 12 miljard dollar twee decennia eerder toen de chemische ingenieur CEO werd. De stijgende beurskoersen en riante aandelenoptieplannen maakten het Welch gemakkelijk topmanagers aan te trekken.  

Efficiëntie

Toch bleef GE een erg gediversifieerde groep: de activiteiten gingen van huishoudelektro, media en entertainment, elektriciteitscentrales, plastic, financiële diensten en vliegtuigmotoren tot ziekenhuisinfrastructuur. Wel eiste Welch dat elk onderdeel de nummer één of twee van de sector werd. Zijn aanpak die erg gefocust was op bedrijfsefficiëntie werd besproken in tal van managementboeken en inspireerde veel zakenlui.

Welch stopte vier dagen voor de terreuraanslagen van 11 september 2001. Zijn opvolger Jeff Immelt moest afrekenen met 9/11, het barsten van de internetzeepbel en de financiële crisis. Sindsdien heeft het bedrijf heel wat van zijn pluimen verloren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud