Nieuw platform koppelt externe managers aan familiebedrijven

Dankzij de samenwerking met de Buy-out Academy van Vlerick heeft VKW Limburg toegang tot een netwerk van meer dan 400 alumni. ©BELPRESS

De werkgeversorganisatie VKW Limburg en de businessschool Vlerick lanceren een 'buy-inplatform' voor managers die mee wensen in te stappen in een familiebedrijf. Het doel: bedrijven deels 'defamiliariseren', maar tegelijkertijd verankeren.

Als het management - eventueel met de hulp van een financiële investeerder - een bedrijf overneemt, noemt men dat in het vakjargon een ‘managementbuy-out’. Bij een ‘managementbuy-in’ of MBI koopt een extern managementteam of een topmanager zich in in een bedrijf.

Familiebedrijven zijn bij scharniermomenten in hun bestaan vaak op zoek naar dat soort managers om het bedrijf te professionaliseren, terwijl de familie als aandeelhouder toch boord blijft.

We stellen vast dat familiale aandeelhouders bij de overdracht naar een volgende generatie meer en meer bereid zijn het management mee te verankeren in het aandeelhouderschap.
Werkgeversorganisatie VKW Limburg

'We stellen vast dat familiale aandeelhouders bij de overdracht naar een volgende generatie meer en meer bereid zijn het management mee te verankeren in het aandeelhouderschap of op zoek te gaan naar één of meerdere actieve operationele managers die mee in het kapitaal stappen', stelt de werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Vragenlijst

Om die managers aan te trekken en naar hun interesse te peilen, hebben VKW Limburg en Vlerick de handen in elkaar geslagen voor de ontwikkeling van een nieuwe tool.

De geïnteresseerde kandidaat krijgt een reeks vragen voorgelegd, zoals het kapitaal dat hij kan mobiliseren, de bereidheid om zichzelf een ondernemersloon uit te keren, de hoogte van de participatie die hij voor ogen heeft en de competenties die hij kan aanbrengen. 'Het is een uniek besloten platform dat enkel wordt geconsulteerd na overleg met kandidaat-familiebedrijven die op zoek zijn naar een actieve operationele aandeelhouder. In alle discretie en door ons begeleid', zegt Koen Hendrix, de directeur van het Expertisecentrum Familiebedrijven bij VKW Limburg.

De samenwerking met de Buy-out Academy van Vlerick laat VKW Limburg onder meer toe om toegang te hebben tot een netwerk van meer dan 400 alumni. Wie wil opgenomen worden in het platform moet een éénmalige administratieve bijdrage van 95 euro betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud