Opnieuw recordaantal kmo's in België

Freelancers zijn erg in trek, onder meer door de krapte op de arbeidsmarkt. ©ANP XTRA

Er zijn meer kmo's dan ooit in België. Opvallend: 88 procent van de kmo's heeft geen personeel en freelancers zijn populair.

België telde in 2018 1.166.233 kmo's - van eenmanszaken tot bedrijven met 49 werknemers-, een toename met 2,7 procent of 30.543 extra kmo's ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit het nieuwste kmo-rapport van UNIZO, UCM en bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Sinds 2009 is het aantal kmo's onafgebroken toegenomen.

Freelancers

Uit het onderzoek werd in Vlaanderen ook een hoog aandeel kmo's zonder personeel duidelijk: 88 procent. 'Dat valt voor een belangrijk deel te verklaren door de toename van het aantal freelancers', zegt Eric Van den Broele, een manager bij Graydon. 'De markt voor freelancers groeit ook door de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor zaakvoerders freelancers inhuren als ze zelf geen geschikte medewerkers vinden voor de job.'

Om freelancers te beschermen vragen we de nieuwe federale regering werk te maken van een verhoogde fiscale aftrek voor zelfstandigen zonder vennootschap, zodat ook zij meer financiële ademruimte krijgen.
Danny Van Assche
Unizo-topman

'Maar ook buiten het freelancers-circuit zien we dat heel wat zelfstandige ondernemers er bewust voor kiezen om als zelfstandige zonder personeel te werken', voegt UNIZO-topman Danny Van Assche daaraan toe. 'Om hen te beschermen vragen we de nieuwe federale regering werk te maken van een verhoogde fiscale aftrek voor zelfstandigen zonder vennootschap, zodat ook zij meer financiële ademruimte krijgen.'

Sectoraal

34,3 procent van de Vlaamse KMO's is actief in de dienstensector in 2018. In 2015 was dat nog 31 procent. Verder staan in de top drie van sectoren in Vlaanderen de bouw (12,4 procent) en de industrie (10,1 procent). De detailhandel komt op de vierde plaats met een aandeel van 7,7 procent, gevolgd door de horeca (5,2 procent), de vrije beroepen (3,8 procent), de transportsector (3,7 procent), de automobielsector (2,5 procent) en de groothandel (2,4 procent).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud