Advertentie
Advertentie
analyse

Vermogende babyboomers worden filantroop

Marc Coucke ©Dieter Telemans

Almaar meer mensen willen hun vermogen aan een goed doel besteden. De Koning Boudewijnstichting beheert drie keer zoveel fondsen als acht jaar geleden.

De zakenman Marc Coucke en zijn vrouw krijgen dagelijks 20 à 25 brieven van mensen in geldnood. Een paar gezinnen steunt Coucke al financieel, zo zei hij in het VTM-programma ‘Royalty’. Maar de topman van Omega Pharma wil ook een liefdadigheidsfonds opzetten. ‘Goed doel voor mensen in België wordt dit jaar opgezet’, bevestigde Coucke op Twitter.

Coucke is niet de enige ondernemer die een deel van zijn vermogen in liefdadigheid steekt. Heel wat vermogende Belgen, zowel individuen, families als bedrijven, zetten een fonds op, dat ze laten beheren door de Koning Boudewijnstichting. De oprichter stuurt het fonds inhoudelijk, terwijl de Koning Boudewijnstichting de juridische organisatie regelt.

De stichting ziet de vraag naar fondsen sterk stijgen. ‘Acht jaar geleden beheerden wij 150 actieve filantropische fondsen, vandaag zijn er 450’, zegt woordvoerder Josse Abrahams. ‘Er staat een generatie babyboomers op die goed geboerd hebben en beslissen om met hun geld een goed doel te steunen. We zien een mentaliteitswijziging: mensen willen liever nog iets doen met hun vermogen dan het aan de staat te geven.’

De Koning Boudewijnstichting waakt ook over het maatschappelijk doel van de fondsen. Armoede en gezondheid zijn de populairste thema’s. Maar ook de thema’s erfgoed, zoals het onderhoud van een kerk, en maatschappelijk engagement op lokaal niveau doen het goed.

De Koning Boudewijnstichting gaat niet actief op zoek naar mensen die aan filantropie willen doen. Vaak worden mensen doorverwezen door notarissen of bankiers. De stichting is er niet enkel voor de grote vermogens. Om een fonds op te richten is een kapitaal van 75.000 euro nodig. ‘Verschillende fondsen reiken elk jaar 5.000 euro uit en stoppen er na tien of twintig jaar mee’, zegt Abrahams.

Roch Doliveux

Voormalig CEO farmabedrijf UCB

Roch Doliveux, ex-CEO UCB. ©Thierry du Bois

Roch Doliveux voerde in 2008 als CEO een grote transformatie door bij het Belgische farmabedrijf UCB. Daarbij gingen in België 540 jobs verloren. Die ervaring was voor Doliveux de aanleiding om het Caring Entrepreneurship Fund op te richten. Het fonds wil de ondernemingsgeest in de Belgische gezondheids- en welzijnssector stimuleren door startende ondernemers financieel te steunen en te begeleiden. Het gaf onder meer geld aan Esperity, een platform waar kankerpatiënten ervaringen kunnen delen.

Het fonds steunt vooral concrete, praktische initiatieven die potentieel jobs kunnen creëren. Het ultieme doel van Doliveux is de 540 jobs die in 2008 verloren gingen, terug te halen. Voorlopig staat de teller op 100 jobs.

‘Als ondernemer kan je na je carrière rustig achterover leunen, maar je kan ook iets doen dat impact heeft’, zegt de Fransman. ‘Door de vergrijzing wordt de gezondheidssector almaar belangrijker. Door het ondernemerschap te ondersteunen, kan je ook op dat gebied nog impact hebben.’

Doliveux, vandaag voorzitter van de Vlerick Business School, investeerde ‘meerdere honderdduizenden euro’s’ in het fonds, dat al 40 projecten begeleidde. Hij steekt ook tijd in het begeleiden en adviseren van de geselecteerde jonge ondernemers, die soms nog voor UCB werkten.

Waarom ging Doliveux niet gewoon als consultant aan de slag? ‘Winst maken is niet het doel van dit project. Ik wil hulp bieden aan ondernemers die een zaak willen opstarten. De opstart is de moeilijkste fase. Zodra het project loopt, is het makkelijk om investeerders te vinden.’

Jan Toye

Eigenaar Brouwerij Palm

Jan Toye (Palm). ©© VRT - Borgerhoff & Lamberigts

GavoorGeluk, een fonds ter preventie van depressie en suïcide in Vlaanderen, werd tien jaar geleden opgericht door de ouders van twee twintigers die kort voordien zelfmoord pleegden. Een van hen was Jan Toye, de eigenaar van het biermerk Palm. ‘Die gebeurtenis tien jaar geleden was enorm confronterend. Ik had niet gezien dat mijn zoon zich niet goed voelde. Pas op dat moment gaan je ogen open. In Vlaanderen wordt twee keer zoveel zelfmoord gepleegd als in Nederland. Meer en betere preventie kan het hoge aantal zelfmoorden halveren.’

GavoorGeluk ondersteunt projecten rond het mentaal welbevinden van jongeren onder de 24 jaar. Toye bracht een deel van de 3 miljoen euro kapitaal aan. Hij ziet het als een deel van de erfenis van zijn zoon.

‘We evolueren naar een maatschappij waar de overheid niet alles kan en moet doen’, zegt de brouwer. ‘Minder overheid en meer betrokkenheid van de burgers is goed. Ondernemers kunnen een katalysator zijn om het beleid om te zetten door zelf initiatieven te nemen en andere aan te moedigen. Als ondernemer breng je een drive en geloofwaardigheid mee. Ook in liefdadigheid moet je een visie op lange termijn ontwikkelen.’

Toye engageert zich met hart en ziel. ‘Wie aan filantropie doet, moet betrokken zijn. Ik heb mijn holding (Diepensteyn, red.) zo georganiseerd dat ik 50 procent van mijn arbeidstijd in dat project kan steken. Ik voel me daar zeer goed bij. Ik kom zoveel fantastische mensen tegen in de zorgwereld.’

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud