Vrouwelijke voorzitters blijven uitzondering

Raden van bestuur blijven, ondanks het stijgend aantal vrouwen, mannelijke bastions. © Lieven Van Assche

Slechts 5 procent van de bestuursvoorzitter op Euronext Brussel zijn vrouwen. Dat blijkt uit een studie van het bestuurdersinstituut Guberna. De meeste vrouwelijke bestuurders zijn onafhankelijk.

Sinds enkele jaren zijn beursgenoteerde vennootschappen verplicht op termijn minstens een derde vrouwelijke bestuurders te hebben. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag onderzocht Guberna de rollen die vrouwen daar opnemen. 

Het onderzoek bekijkt de situatie van eind 2018 bij de Bel20-bedrijven en bij de ondernemingen uit de BelMid en BelSmall-indices. Het houdt dus geen rekening met de verschuivingen in de loop van vorig jaar noch, vanzelfsprekend, met de beslissingen die de komende weken genomen worden op algemene vergaderingen.

Voorzitters

Eind 2018 waren er 223 vrouwen op een totaal van 722 bestuurders (31%). Dat is fors meer dan vier jaar geleden (19%)  Bijna drie op de vier vrouwen zijn onafhankelijk bestuurder. Het percentage vrouwen is ongeveer even groot bij de gespecialiseerde comités, of dat nu auditcomités (32%), remuneratiecomités (35%) of benoemingscomités (27%) zijn.

Slechts vier vrouwen zijn voorzitter van een raad van bestuur (5%). Een derde van de audit- en technische comités wordt voorgezeten door een vrouw, maar de percentages liggen aanzienlijk lager voor de remuneratiecomités (17%) en de benoemingscomités (8%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud