Gentse opvouwkano zoekt nog fans met 60.000 euro

De opvouwbare kano van Gentse start-up ONAK. ©rv

ONAK, een Gentse start-up die een opbouwbare kano heeft ontwikkeld, heeft via een crowdfundingcampagne al ruim 89.000 euro op gehaald. Bij 150.000 euro kan de kano in productie gaan.

‘Toen ik drie jaar geleden mijn job opgaf omdat ik alleen maar papieren kanootjes vouwde, verklaarde iedereen me gek. Nu blijkt dat ik niet de enige was die wilde kanoën met een boot die in een koffer past’, zegt Otto Van de Steene, de medeoprichter van ONAK, in een persbericht.

De buit voor de start-up is nog niet binnen, maar met wat media-aandacht hoopt ONAK tegen 1 augustus nog een goede 60.000 euro op te halen om de financiering rond te krijgen. Op het crowdfundingplatform Kickstarter stond de teller dinsdagmiddag op ruim 89.000 euro, dankzij 112 sponsors.

De ONAK is een kano voor stadsbewoners: je kan hem opvouwen om hem makkelijk op te bergen, en dankzij de wieltjes is hij relatief eenvoudig te transporteren met het openbaar vervoer. In opgevouwde toestand meet hij 120 bij 40 centimeter en weegt hij 17 kilo.

Het promofilmpje van ONAK, de Gentse opvouwbare kano.

De bedenkers, Otto Van de Steene en Thomas Weyn, zijn zelf stadsbewoners die in hun vrije tijd graag kanovaren. Tussen droom en daad stond vooral de zoektocht naar een geschikt materiaal. Ze kozen voor polypropyleen, een sterk plastic dat wel vaker in bootjes gebruikt wordt. Er werd een speciale variant van ontwikkeld die een groot aantal ‘luchtcellen’ bevat, wat de drijfkracht bevordert. De opvouwkano kan volgens de makers tot 250 kilo inhoud dragen.

ONAK kreeg vorige week nog een steuntje in de rug met de toekenning van de award voor beste start-up tijdens de vakbeurs Outdoor Industry in Friedrichshafen. Eerder kreeg het bedrijf ook al 15.000 euro van Bizidee, een innovatiewedstrijd van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Wie de ondernemers wil steunen, kan dat al doen met een gift vanaf 5 euro. Een kano voorbestellen kan nog voor 995 euro (plus 100 euro voor twee peddels), wat 200 euro minder is dan de verwachte verkoopprijs. De bootjes zouden in maart geleverd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud