Het spinnenweb van beursgenoteerd België

Luc Bertrand is de machtigste bestuurder van het land. ©Debby Termonia

De Tijd maakt om de twee jaar een ranglijst op van de bestuurders van bedrijven die op Euronext Brussel noteren. Via bestuurders met mandaten in meerdere raden van bestuur zijn deze bedrijven met elkaar verbonden. De Tijd brengt dit netwerk voor de eerste keer in kaart.

De bestuurders krijgen ook punten naargelang hun functie in de raad van bestuur (voorzitter, ondervoorzitter, CEO, bestuurder) én naargelang de grootte van de onderneming waarin ze zetelen. Vrije Markt buiten beschouwing gelaten gaat het dit jaar om 126 bedrijven. Zij tellen in totaal 1.008 bestuurders. Twee jaar geleden telde de lijst 949 namen en waren er 123 bedrijven.

Het netwerk van beursgenoteerde bedrijven en hun bestuurders. ©Mediafin/Maarten Lambrechts

Met deze interactieve versie van het web van bestuurders kan u zelf bedrijven en personen in het netwerk opzoeken.

Barsten in het glazen plafond

De vervrouwelijking van de raden van bestuur is niet meer te stoppen. Twee jaar geleden was bijna één bestuurder op vijf een vrouw. Dit jaar is dat quasi één op vier (23%). Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2010 (10%).

Vrouwelijke bestuurders worden in het blauw weergegeven. ©Mediafin/Maarten Lambrechts

Die vervrouwelijking zet zich ook door aan de top van de rangschikking. Twee jaar geleden was er in de top-20 slechts één vrouw: Evelyn du Monceau. Dit jaar zijn ze met vier: Hilde Laga, Dominique Leroy (CEO Proximus), Evelyn du Monceau en Françoise Chombar. Ook in de top-100 is er sprake van een forse groei. Die telt 23 vrouwen, tegenover vijf twee jaar geleden.

De slechte leerlingen

De Belgische quotawet van 2011 verplicht beursgenoteerde bedrijven om tegen volgend jaar één derde vrouwelijke bestuurders te hebben. Kleine bedrijven krijgen iets meer tijd.

Alhoewel de vervrouwelijking al een lange weg heeft afgelegd, zijn er 21 bedrijven op de 126 waar de raad van bestuur een puur mannenbastion is. Lees: waarin er geen enkele vrouw zetelt. Bij die slechte leerlingen zitten onder meer de petflessenproducent Resilux, de weefgetouwenspecialist Picanol van Luc Tack, de biotechbedrijven Tigenix en Bone Therapeutics en de gediversifieerde holding Floridienne.

De bedrijven zonder een enkele vrouwelijke bestuurder. ©Mediafin/Maarten Lambrechts

De beste leerlingen

27 ondernemingen hebben voorsprong genomen en hebben nu al meer dan een derde vrouwelijke bestuurders. De energiegroep Engie is de beste leerling met 57% vrouwen. Bedrijven met een publieke aandeelhouder scoren goed qua vervrouwelijking. Engie – met het Elysée als hoofdaandeelhouder – is daar één van, Proximus (43%), Elia (36%) en Bpost (33%) eveneens. Bij de ‘gewone’ bedrijven scoren Melexis (50%), Sioen (44%) als Aedifica (40%) goed.

De bedrijven waar meer dan een derde van de bestuurders vrouw zijn. ©Mediafin/Maarten Lambrechts

Er zijn acht bedrijven met een vrouwelijke CEO (onder meer Proximus, Engie, Sioen, Greenyard Foods, Melexis of nog EVS) en negen bedrijven met een vrouwelijke voorzitter (waaronder Mithra, Banimmo, Bpost). Bij de vastgoedgroep QRF is zowel de CEO als de voorzitter een vrouw. Dat is de enige onderneming in dat geval op Euronext Brussel.

Primus inter pares

Luc Bertrand is de nieuwe nummer één. Twee jaar geleden stond hij al op twee. Toen was hij nog CEO van de Bel20’er Ackermans & van Haaren (AvH), dit jaar schoof hij op naar de voorzittersstoel. Zijn vier andere mandaten (CFE, Sipef, Leasinvest en Atenor) zijn alle vier gelinkt aan AvH. De holding is er telkens grootaandeelhouder.

Luc Bertrand heeft mandaten in 5 raden van bestuur. ©Mediafin/Maarten Lambrechts

Bert De Graeve, de machtigste bestuurder van 2014, valt twee plaatsen terug (3). Hij is voorzitter bij Bekaert en Telenet en bestuurder bij de farmagroep UCB. Philippe Vlerick vervolledigt de top-3 dankzij zijn mandaten bij KBC, Thrombogenics, Smartphoto, Hamon en Exmar.Meer dan de helft van de 20 machtigste bestuurders is een nieuwkomer. Dat is onder meer het geval voor Luc Missorten (ex-CEO Corelio), zakenadvocaat Jean-Pierre Blumberg, Johnny Thijs (ex-Bpost), Michel Delbaere (ex-voorzitter VOKA) of nog biotechpaus Rudi Mariën.

Van advocate tot bestuurder

Hilde Laga is de machtigste vrouwelijke bestuurder. Zij komt quasi uit het niets de top-20 binnen op de zevende plaats.In 2014 vertrok ze als managing partner van haar advocatenkantoor. Sindsdien reeg ze de mandaten aaneen. Ze werd enkele maanden geleden voorzitter van de investeringsmaatschappij Gimv. De voormalige advocate is ook bestuurder bij Barco, de voedingsgroep Greenyard Foods en Agfa-Gevaert.

Hilde Laga is de meest geconnecteerde en machtigste vrouwelijke bestuurder. ©Mediafin/Maarten Lambrechts

Er zijn voortaan vier vrouwen in de top-20. Behalve Laga gaat het om Dominique Leroy (CEO Proximus), Evelyn du Monceau en Melexis-CEO Françoise Chombar.

Connecties

De twintig machtigste bestuurders zetelen in de raden van bestuur van 47 ondernemingen. Het meest geconnecteerde bedrijf is Barco. Vier leden uit de top-20 zetelen in de raad van bestuur van het technologiebedrijf. Via bestuurder Hilde Laga is er een link van Barco naar Gimv, Greenyard Foods en Agfa-Gevaert. Luc Missorten linkt Barco eveneens met Gimv en met Ontex en Recticel. Bruno Holthof connecteert het technologiebedrijf met Bpost en Accentis.

Barco heeft de meest geconnecteerde raad van bestuur. ©Mediafin/Maarten Lambrechts

Ook bij de gastankerrederij Exmar en de KBC zijn de connecties talrijk. In hun raden van bestuur zetelen telkens drie personen uit de top-20.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect