Cmosis is beloftevolle onderneming van het jaar

©BELGA

Het Antwerpse bedrijf Cmosis is de beloftevolle onderneming van het jaar. Die award wordt georganiseerd door consultancybureau EY, De Tijd en BNP Paribas Fortis. Ze kregen de prijs uit handen van de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois.

Dit Antwerps bedrijf maakt geavanceerde beeldchips (vervangt het filmrolletje van weleer door digitale beeldvorming) voor wetenschappelijke, medische en industriële toepassingen. Zoals beeldsensoren voor inspectiesystemen in productielijnen en machines, voor camera’s voor endoscopie met de kleinste camera ter wereld (0,6x0,6 mm), high-end professionele foto- en videocamera’s (Leica, 4K video-opnames), camera’s voor doellijntechnologie (WK Brazilië), voor geografische surveys met drones, voor vingerafdrukscans. Wat zijn de mijlpalen, de hinderpalen en het doel voor de onderneming? 

Mijlpaal

Luc Demey (CEO): ‘De start zelf. De zes stichters van Cmosis hadden eerder al een spin-off van Imec uitgebouwd en verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Even bleven ze daar nog werken, maar besloten opnieuw te beginnen in België. Toen hebben we een technologie ontwikkeld die tot op vandaag staat voor het succes van Cmosis: een nieuwe pixelstructuur in CMOS-technologie die leidt tot beeldchips met hogere beeldkwaliteit en een hoger aantal beelden per seconde. We leveren een afgewerkte sensor aan onze klant, wat wederkerende inkomsten genereert.’

Hinderpaal

‘Voldoende snel toponderzoekers en -ontwikkelaars aantrekken. We kunnen zo tien mensen extra aannemen. Maar de zware belasting schrikt hen af - zelfs rekening houdende met het gunstregime in België voor onderzoekers. Voor IT-designers vis je in een internationale vijver - in België hebben we nu 29 designers van acht nationaliteiten. We verliezen zelfs kandidaten aan Nederland, dat hen een duidelijker plaatje kan voorleggen over wat ze netto gaan verdienen. Dus proberen we het via overnames: we namen net een bedrijf ove met een onderzoekscenter in Portugal.’

Doel

‘Blijven groeien, zowel via nieuwe producten als via overnames. Een dubbele trend sterkt ons in ons groeipad. De CCD-technologie wordt verdrongen door CMOS, die minder duur is en sensoren sneller maakt. Tegelijk zie je dat de shift van analoog naar digitaal nog steeds doorgaat, onder meer in de industrie en in de medische wereld.

Lees meer over de andere kandidaten voor de Beloftevolle Onderneming van het Jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud