1.500 believers in Newsmonkey slikken verlies

De initiatiefnemers van Newsmonkey: Wouter Verschelden, Mick Van Loon en Patrick Van Waeyenberge. ©Photo News

De nieuwssite Newsmonkey betaalt vroeger dan verwacht 1.500 crowdfunders terug. De investeerders lijden na aftrek van de kosten een verlies van 3,2 procent.

Newsmonkey is wellicht het bekendste bedrijf dat gedeeltelijk via crowdfunding is gefinancierd. Investeerders konden twee jaar geleden 50 tot 250 euro investeren. Bijna 1.500 believers investeerden samen iets meer dan 275.000 euro in de nieuwe site. Zij worden nu terugbetaald. De oprichters en één groep investeerders verenigd in News Invest verwerven de meerderheid van de aandelen, omdat ze vinden dat ze de zaak beter zelf in handen kunnen nemen. Belangrijke aandeelhouders zijn onder meer uitgever Wouter Verschelden en zijn familie.

News Invest heeft eerst aandelen gekocht van andere grotere investeerders tegen 11 euro het stuk en verwierf daardoor de meerderheid, zegt crowdfundingplatform MyMicroInvest. De aandeelhoudersovereenkomst bepaalt dat als één aandeelhouder de meerderheid verwerft, hij het recht heeft de andere aandeelhouders uit te kopen.

‘De crowdfunders krijgen 11 euro per aandeel. Dat is 10 procent meer dan bij de start’, zegt Newsmonkey. Maar de site zwijgt over de 12 procent kosten die investeerders twee jaar geleden hebben betaald aan MyMicroInvest. Daardoor boeken investeerders geen 10 procent winst maar 3,2 procent verlies. Een investeerder die 50 euro op tafel legde, investeerde dus slechts 44 euro in de site. Die 44 euro zijn nu 48,4 euro waard.

We betreuren de hoge commissie ten zeerste. Maar het is niet onze verantwoordelijkheid.
Wouter verschelden
Uitgever Newsmonkey

Veel crowdfunder zijn ontevreden over de gang van zaken en laten hun ongenoegen blijken op de sociale media. Ze lijden verlies en kunnen niet beslissen om via MyMicroInvest aandeelhouder te blijven. ‘Een gedeeltelijke terugbetaling is juridisch niet mogelijk en zou ook een precedent zijn’, zegt MyMicroInvest. Investeerders investeerden in het vehikel MyMicroInvest Finance, dat op zijn beurt aandeelhouder was van Newsmonkey. Zij zijn zelf dus geen rechtstreekse aandeelhouder van de nieuwssite. MyMicroInvest merkt op: ‘Segmentatie is niet mogelijk. Iedereen of niemand wordt terugbetaald.’

Wouter Verschelden heeft begrip voor de onvrede van de investeerders. ‘We betreuren de hoge commissie ten zeerste’, zegt hij op twitter. ‘Maar het is niet onze verantwoordelijkheid.’ Daarmee legt hij de bal in het kamp van MyMicroInvest.

MyMicroInvest zegt dat het voor elk crowdfundingproject 12 procent kosten aanrekent. ‘Dat is een vergoeding voor het vele werk dat gepaard gaat met zo’n investeringsproject. Dit is geen pure winst. We hebben onder meer een prospectus moeten laten goedkeuren door de FSMA.’

Een vergoeding van 12 procent is een standaardtarief. We zullen ook geen extra kosten aanrekenen als een investering via crowdfunding langer duurt dan zes jaar.
MyMicroInvest

De 12 procent kosten zijn gebaseerd op een vergoeding van 2 procent per jaar gedurende een gemiddelde investeringsperiode van 6 jaar. Die kosten zijn vermeld in het prospectus.

MyMicroInvest is niet van plan een deel van de kosten terug te betalen omdat de investering minder lang duurde dan verwacht. ‘Een vergoeding van 12 procent is een standaardtarief. We zullen ook geen extra kosten aanrekenen als een investering via crowdfunding langer duurt dan zes jaar.’

Newsmonkey is het eerste crowdfundingproject van MyMicroInvest dat zijn investeerders terugbetaalt. MyMicroInvest heeft met de hulp van meer dan 33.000 investeerders al 20,5 miljoen euro geïnvesteerd in 46 ondernemingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud