Advertentie

2dehands.be krijgt nieuwe aandeelhouder

De app van eBay op een smartphone. De deal tussen eBay en Adevinta, het moederbedrijf van 2dehands.be, kan doorgaan. ©REUTERS

De Amerikaanse private-equitygroep Permira stapt in het kapitaal van Adevinta, de Noorse moeder van de Belgische zoekertjessite 2dehands.be.

De Amerikaanse e-commercereus eBay sloot vorig jaar een deal met de Noorse internetgroep Adevinta over de verkoop van zijn zoekertjessites, zoals 2dehands.be. Adevinta, in 2019 afgesplitst van het mediabedrijf Schibsted, betaalde 2,5 miljard dollar cash en gaf eBay 540 miljoen aandelen. Daardoor werd eBay de grootste aandeelhouder van Adevinta en speelde Schibsted zijn meerderheidsbelang kwijt.

De deal stootte op bezwaren van de Oostenrijkse mededingingsautoriteit die ging dwarsliggen, als laatste toezichthouder, uit vrees voor een beknotting van de concurrentie in het land. De instantie eiste dat eBay zijn belang in Adevinta terugdrong tot maximaal 33 procent.

Dat gebeurt nu. eBay vond Permira bereid 10,2 procent van de Noorse groep over te nemen voor 2,25 miljard dollar (1,9 miljard euro) in cash. Daardoor zakt zijn participatie naar 34 procent. Maar Permira krijgt het recht binnen de 30 dagen nog een pakket te kopen, waardoor eBay op de gewenste 33 procent belandt.

Explosie

Opvallend is de explosieve stijging van de waarde van Adevinta: de transactie van vorig jaar met eBay waardeerde het bedrijf op 13 miljard dollar. De woensdag aangekondigde overeenkomst doet de waarde stijgen tot 22 miljard dollar (ruim 18 miljard euro). Adevinta liet op de beurs van Oslo de voorbije maanden een sterke koersstijging optekenen. Woensdag kwam er als reactie op het nieuws opnieuw bijna 5 procent bij.

De deal tussen eBay en Adevinta wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud