AFP checkt feiten voor Facebook in België

Het hoofdkwartier van Facebook in Menlo Park, Californië. ©AFP

De Belgische tak van het Franse persagentschap AFP gaat voor Facebook factchecken in ons land.

Na Knack en het Duitse persagentschap dpa gaat ook de Belgische tak van het Franse agentschap AFP voor Facebook aan factchecking doen in ons land. Zowel bij Franstalige als Nederlandstalige berichten zal gecontroleerd
worden of hun inhoud geen misinformatie bevat.

Facebook werkt wereldwijd met factcheckers om de accuraatheid van de informatie op het platform te beoordelen en om onjuiste en gemanipuleerde inhoud tegen te gaan, zegt het bedrijf. 'Dat factcheckers een belangrijke rol spelen, werd tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis extra duidelijk. Zo kon Facebook in april en mei een label aanbrengen op ongeveer 90 miljoen inhoudelijke posts over Covid-19. Dat label waarschuwde mensen dat die posts incorrecte informatie bevatten over het coronavirus en verwees ze door naar informatie van de gezondheidsautoriteiten.'

Volgens Facebook werken die waarschuwingslabels: in 95 procent van de gevallen werd het bericht niet aangeklikt.

90 journalisten

AFP factcheckt al enkele jaren voor Facebook in andere landen. 'We zijn verheugd over de voortzetting van onze wereldwijde samenwerking met Facebook in de strijd tegen misinformatie in België. Met bijna 90 deskundige journalisten in 37 landen hebben we het grootste netwerk van journalisten ter wereld dat zich toelegt op het ontleden en checken van misinformatie die online verspreid wordt', zegt regionaal directeur Christine Buhagiar.

Berichten verwijderd

Als een factchecker oordeelt dat de inhoud van een bericht niet juist is en mensen in direct fysiek gevaar kan brengen, zoals het drinken van bleekmiddel als medicijn tegen Covid-19, verwijdert Facebook die berichten. Daarnaast worden berichten met verkeerde informatie die niet meteen tot fysieke letsels leiden, minder verspreid door ze lager te plaatsen in de newsfeed.

Pagina's en internetdomeinen die herhaaldelijk vals nieuws delen, zien hun distributie afnemen en kunnen geen geld meer verdienen en reclame maken via Facebook, klinkt het. Gebruikers die informatie hebben gedeeld waarvan na factchecking bleek dat die onjuist is, worden daarvan op de hoogte gebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud