Alphabet (Google) verpulvert verwachtingen

De topman van Alphabet (Google), Sundar Pichai, heeft reden om te glunderen. De internetreus presteerde in de afgelopen drie maanden beter dan verwacht. ©Bloomberg

De reclamemachine van de internetreus blijft op volle toeren draaien. En met de cloud is er een nieuwe groeimotor.

Alphabet is het jaar sterk begonnen - na 2016 in mineur te zijn geƫindigd.

Google, de kern van de holding, zag de inkomsten uit reclame op mobiele toestellen en zijn populaire videodienst YouTube met 22 procent toenemen van 20 tot 24,5 miljard dollar. Op die markt is Google in volle strijd met Facebook om de reclamedollars. De twee hebben volgens marktonderzoekers samen 99 procent van de markt in handen. Dat duopolie begint adverteerders tegen de borst te stoten.

De betaalde clicks, waarbij een adverteerder enkel betaalt als de advertentie wordt aangeklikt, steeg in het eerste kwartaal met 44 procent. Analisten mikten op een groei van slechts 30 procent.

YouTube kwam vorige maand in een slecht daglicht te staan nadat advertenties ongewild naast extremistische video's waren verschenen. Daarop stapten een aantal grote bedrijven uit Googles advertentieplan. 'De inkomsten van YouTube blijven fors groeien', minimaliseerde financieel directeur Ruth Porat de negatieve impact tijdens de telefonische conferentie met analisten.

Cloud

De grootste groei, 49 procent tot 3,1 miljard dollar, boekte Google in zijn hardwarepoot. Die bevat de cloudactiviteiten, de Pixel smartphone en de app-winkel Play Store. 'We zien een belangrijke shift', zei Sundar Pichai tijdens de analistencall, 'en dit momentum leidt tot een snel groeiende business.'

Google hinkte in de cloud lange tijd zwaar achterop bij Amazon en Microsoft. Maar sinds het bedrijf eind 2015 de computing-veterane Diane Greene aantrok, haalt Google almaar meer grote deals binnen, zei Pichai gisterenavond aan analisten.

Greene verklaarde afgelopen weekend dat Google in de cloud Amazon binnen vijf jaar kan inhalen. 'Onze datacenters scoren op het vlak van infrastructuur, beschikbaarheid, security en automatisering. We hebben het alleen nog niet perfect verpakt.'

Droomfabriek

De droomfabriek 'Other Bets', waar Google hoopt de volgende heilige graal te vinden, toonde bijna 50 procent groei tot 244 miljoen euro. De divisie slikte wel een verlies van 855 miljoen euro. Dat komt omdat de activiteiten nog heel 'early stage' zijn. Het gaat om de slimme thermostaten en brandmelders van Nest, de internet- en televisiediensten van Google Fiber en de biotechdochter Verily.

Alles samen boekte Alphabet een omzet van 24,75 miljard dollar (+22%) en een nettowinst van 5,43 miljard dollar (+29%) of 7,73 dollar per aandeel (6,02 vorig jaar). Daarmee presteerde de internetreus over de hele lijn flink beter dan wat de analisten hadden verwacht.

Het aandeel Alphabet noteert op een all time recordkoers van meer dan 892 dollar. Dat waardeert het bedrijf op 610 miljard dollar. Enkel Apple (753 miljard) heeft een grotere beurswaarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect